Piernik imbirowy z marcepanem


Składniki na 2 porcje

Przygotowanie 2 godziny
Porcja 490 kcal

  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 1/2 szklanki cukru + 2 jajka
  • 1/4 szklanki oleju +1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka przyprawy do pierników
  • 1 łyżeczka siekanego świeżego imbiru
  • 1 opakowanie masy marcepanowej
  • cukier puder
  • kilka kropli czerwonego barwnika spożywczego
  • 1/2 tabliczki białej czekolady

Przygotowanie

Mąkę przesiać do miski. Wbić do niej dwa jajka. Dosypać pół szklanki cukru, proszek do pieczenia, przyprawę do pierników. Dołożyć łyżeczkę drobniutko posiekanego imbiru. Wymieszać. Wciąż mieszając, dolać olej i szklankę mleka. A potem zmiksować wszystkie składniki tak, żeby powstało gładkie ciasto. Następnie do ciasta dolać miód i delikatnie, ale bardzo dokładnie wymieszać je ręcznie, najlepiej drewnianą łyżką. Formę do pieczenia, najlepiej w kształcie serca, wysmarować tłuszczem i obsypać mąką. Wylać do niej przygotowane ciasto.

Wstawić do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i piec około 45 minut. Następnie piernik ostudzić i wyjąć z formy. Masę marcepanową zabarwić czerwonym barwnikiem. Dokładnie zagnieść, podsypując cukrem pudrem. Warstwą tak przygotowanego różowego marcepanu obłożyć ciasto. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i udekorować nią marcepan. Odstawić do zastygnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz