Pieczeń w miodzie


Składniki na 6 porcji

Przygotowanie 95 minut
Porcja 510 kcal

  • 1,2 kg karkówki bez kości
  • 20 goździków.

Na bejcę:
  • łyżka miodu
  • 2 łyżki pikantnego ketchupu
  • łyżka musztardy
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka oliwy
  • sól.

Na sos:
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Zrobić bejcę. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Miód wymieszać z musztardą, ketchupem, czosnkiem i solą. Dalej mieszając, do masy powoli dolewać oliwę tak, by bejca uzyskała konsystencję majonezu. Odstawić na chwilę, żeby smaki się przegryzły. W tym czasie mięso opłukać, osuszyć, naszpikować goździkami, następnie posmarować bejcą, przykryć i odstawić na noc. Następnego dnia mięso włożyć do brytfanki.

Wstawić do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i piec 15 minut, po czym zredukować temperaturę do 180 st. C i piec jeszcze 50 minut. W trakcie pieczenia skrapiać mięso gorącą wodą. Zrobić sos: przecedzić do garnka sos z pieczenia karkówki. Zagotować, zagęścić mąką ziemniaczaną rozprowadzoną w szklance zimnej wody. Zagotować, przyprawić solą i pieprzem oraz śmietanką kremówką, dokładnie wymieszać. Podawać na stół w sosjerce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz