Składniki na 6 porcji
Przygotowanie 95 minut
Porcja 510 kcal
- 1,2 kg karkówki bez kości
- 20 goździków.
Na bejcę:
- łyżka miodu
- 2 łyżki pikantnego ketchupu
- łyżka musztardy
- 2 ząbki czosnku
- łyżka oliwy
- sól.
Na sos:
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki śmietanki kremówki
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Zrobić bejcę. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Miód wymieszać z musztardą, ketchupem, czosnkiem i solą. Dalej mieszając, do masy powoli dolewać oliwę tak, by bejca uzyskała konsystencję majonezu. Odstawić na chwilę, żeby smaki się przegryzły. W tym czasie mięso opłukać, osuszyć, naszpikować goździkami, następnie posmarować bejcą, przykryć i odstawić na noc. Następnego dnia mięso włożyć do brytfanki.
Wstawić do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i piec 15 minut, po czym zredukować temperaturę do 180 st. C i piec jeszcze 50 minut. W trakcie pieczenia skrapiać mięso gorącą wodą. Zrobić sos: przecedzić do garnka sos z pieczenia karkówki. Zagotować, zagęścić mąką ziemniaczaną rozprowadzoną w szklance zimnej wody. Zagotować, przyprawić solą i pieprzem oraz śmietanką kremówką, dokładnie wymieszać. Podawać na stół w sosjerce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz