Pianka wiśniowa z kiwi


Składniki na 6 porcji

Przygotowanie 15 minut + chłodzenie
Porcja 135 kcal

  • 4-5 kiwi
  • 1 torebka galaretki wiśniowej
  • 2 torebki bitej śmietany w proszku typu light
  • 2 niepełne szklanki zimnej wody
  • 6-8 łyżek konfitury lub dżemu wiśniowego
  • ewentualnie karmelowe ozdoby do dekoracji

Przygotowanie

Galaretkę wsyp do 1 szklanki wrzącej wody. Mieszaj, aż się rozpuści. Odstaw do wystudzenia. W tym czasie kiwi obierz ze skórki. Miąższ potnij na kawałeczki. Śmietankę (w proszku) wymieszaj z 2 niepełnymi szklankami (około 400 ml) zimnej wody. Ubij mikserem na sztywno. Stale ubijając, cienkim strumykiem dolewaj zupełnie zimną galaretkę.

Oziębione pucharki napełnij do połowy kawałkami kiwi. Wyłóż na nie porcje tężejącej pianki wiśniowej. Konfiturę podgrzej na bardzo małym ogniu, stale mieszając. Polej wierzch każdej porcji deseru, lekko przemieszaj widelcem, tak aby powstał marmurkowy wzorek. Deser ewentualnie udekoruj karmelem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz