Pasztet wieprzowy w cieście


Składniki na 8 porcji

Przygotowanie 100 minut
Porcja 620 kcal

  • 9 łyżek mąki
  • 1 łyżka suszonych drożdży
  • szczypta cukru
  • sól,
  • pieprz
  • 40 dag mielonej wieprzowiny
  • 10 dag słoniny
  • 1 marchewka
  • 15 dag kurzych wątróbek
  • 1 łyżka tymianku
  • 1 jajko
  • 8 plastrów wędzonego boczku

Przygotowanie

8 łyżek mąki wymieszaj z drożdżami, solą i cukrem. Stopniowo dolewając 5 łyżek letniej, przegotowanej wody, wyrób ciasto. Przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce, by wyrosło. Słoninę pokrój w kosteczkę. Marchewkę obierz, opłucz, pokrój na małe kawałki. Przygotowane składniki połącz z mielonym mięsem, dodaj jajko oraz tymianek. Obficie dopraw solą i pieprzem. Składniki dokładnie wymieszaj. Półokrągłą formę na comber wyłóż plastrami boczku, tak by końce zwisały poza brzegi formy.

Nałóż połowę masy mięsnej i oczyszczone wątróbki. Na wierzchu rozłóż resztę mięsa, zawiń końce boczku. Piecz 45 minut w temperaturze 160 stopni. Wyjmij z formy, ostudź. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na oproszonej mąką stolnicy. Zawiń w nie zimny pasztet, przełóż na blachę wyłożoną pergaminem. Piecz 15 minut w tej samej temperaturze co wcześniej. Pasztet ostudź, pokrój w plastry.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz