Składniki na 8 porcji
Przygotowanie 100 minut
Porcja 620 kcal
- 9 łyżek mąki
- 1 łyżka suszonych drożdży
- szczypta cukru
- sól,
- pieprz
- 40 dag mielonej wieprzowiny
- 10 dag słoniny
- 1 marchewka
- 15 dag kurzych wątróbek
- 1 łyżka tymianku
- 1 jajko
- 8 plastrów wędzonego boczku
Przygotowanie
8 łyżek mąki wymieszaj z drożdżami, solą i cukrem. Stopniowo dolewając 5 łyżek letniej, przegotowanej wody, wyrób ciasto. Przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce, by wyrosło. Słoninę pokrój w kosteczkę. Marchewkę obierz, opłucz, pokrój na małe kawałki. Przygotowane składniki połącz z mielonym mięsem, dodaj jajko oraz tymianek. Obficie dopraw solą i pieprzem. Składniki dokładnie wymieszaj. Półokrągłą formę na comber wyłóż plastrami boczku, tak by końce zwisały poza brzegi formy.
Nałóż połowę masy mięsnej i oczyszczone wątróbki. Na wierzchu rozłóż resztę mięsa, zawiń końce boczku. Piecz 45 minut w temperaturze 160 stopni. Wyjmij z formy, ostudź. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na oproszonej mąką stolnicy. Zawiń w nie zimny pasztet, przełóż na blachę wyłożoną pergaminem. Piecz 15 minut w tej samej temperaturze co wcześniej. Pasztet ostudź, pokrój w plastry.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz