Składniki na 8 porcji
Przygotowanie 120 minut
Porcja 530 kcal
- 1 kg cielęciny
- 30 dag wątroby cielęcej
- 1 cebula
- 1 duża czerstwa kajzerka
- 4 jajka
- 10 dag suszonych moreli
- 10 dag suszonych śliwek bez pestek
- 1/2 szklanki śmietany
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki tartej bułki
- szałwia, kolendra, imbir, ziele angielskie, sól, pieprz
- do dekoracji: żurawina i posiekany szczypiorek
Przygotowanie
Suszone owoce umyj, przełóż do miseczki i zalej winem. Przykryj, odstaw (najlepiej na całą noc). Bułkę namocz w śmietanie. Wątrobę umyj, oczyść z błon, pokrój w cienkie plastry. Cebulę obierz, posiekaj. Cebulę usmaż na szklisto na 2 łyżkach masła, włóż plastry wątroby i obsmaż z obu stron. Oprósz solą, pieprzem, ostudź. Cielęcinę umyj, pokrój. Mięso, cebulę z wątrobą i odciśniętą bułkę zmiel 2 razy.
Do masy dodaj żółtka. Dopraw szałwią, kolendra, imbirem, zmielonym zielem angielskim, solą i pieprzem. Masę połącz z pianą z 4 białek. Formę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Włóż 1/2 masy. Ułóż na niej osaczone morele i śliwki. Przykryj resztą masy. Piecz 60 minut w 180 stopni. Ostudź, wyjmij z formy. Udekoruj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz