Składniki na 8 porcji
Przygotowanie 120 minut
Porcja 560 kcal
- duży kurczak
- 25 dag wątróbek drobiowych
- 2 pietruszki
- 1/2 małego selera
- 1 cebula
- 1 kajzerka
- 10 dag oliwek nadziewanych papryką
- 3 jajka
- 10 dag zamrożonej słoniny
- 1/2 kostki masła
- mielona gałka muszkatołowa,
- tymianek
- sok cytrynowy
- sól,
- pieprz
Przygotowanie
Kurczaka pokrój. Włóż do garnka wraz z obranymi warzywami. Zalej 2 szklankami wody i duś około 40 minut. Mięso osacz, przepuść przez maszynkę razem z ugotowanymi warzywami i kajzerką namoczoną w wywarze z gotowania. Wyrób masę, dodając jajka i połowę miękkiego masła. Dopraw muszkatem, sokiem cytrynowym, solą i pieprzem. Słoninę pokrój w plasterki. Wyłóż nimi formę keksową tak, by na siebie zachodziły i wystawały nieco poza brzegi formy.
Oliwki osacz. Wątróbki opłucz, osusz i pokrój. Podsmaż je na pozostałym maśle. Oprósz tymiankiem, solą i pieprzem. Formę napełnij masą, przekładając ją wątróbkami i oliwkami. Wyrównaj powierzchnię i przykryj wystającymi plasterkami słoniny. Pasztet piecz 1 godzinę w temperaturze 180 st. Gdy ostygnie, wyłóż na półmisek. Udekoruj np. oliwkami i zieleniną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz