Pasztet drobiowy z oliwkami


Składniki na 8 porcji

Przygotowanie 120 minut
Porcja 560 kcal

  • duży kurczak
  • 25 dag wątróbek drobiowych
  • 2 pietruszki
  • 1/2 małego selera
  • 1 cebula
  • 1 kajzerka
  • 10 dag oliwek nadziewanych papryką
  • 3 jajka
  • 10 dag zamrożonej słoniny
  • 1/2 kostki masła
  • mielona gałka muszkatołowa,
  • tymianek
  • sok cytrynowy
  • sól,
  • pieprz

Przygotowanie

Kurczaka pokrój. Włóż do garnka wraz z obranymi warzywami. Zalej 2 szklankami wody i duś około 40 minut. Mięso osacz, przepuść przez maszynkę razem z ugotowanymi warzywami i kajzerką namoczoną w wywarze z gotowania. Wyrób masę, dodając jajka i połowę miękkiego masła. Dopraw muszkatem, sokiem cytrynowym, solą i pieprzem. Słoninę pokrój w plasterki. Wyłóż nimi formę keksową tak, by na siebie zachodziły i wystawały nieco poza brzegi formy.

Oliwki osacz. Wątróbki opłucz, osusz i pokrój. Podsmaż je na pozostałym maśle. Oprósz tymiankiem, solą i pieprzem. Formę napełnij masą, przekładając ją wątróbkami i oliwkami. Wyrównaj powierzchnię i przykryj wystającymi plasterkami słoniny. Pasztet piecz 1 godzinę w temperaturze 180 st. Gdy ostygnie, wyłóż na półmisek. Udekoruj np. oliwkami i zieleniną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz