Pasztet cielęcy z owocami


Składniki na 6 porcji

Przygotowanie 130 minut
Porcja 230 kcal

  • 50 dag filetów z kurczaka
  • 30 dag cielęciny
  • 25 dag wątróbek drobiowych
  • 2 pomarańcze
  • 1 bułka
  • 1 jajko
  • 10 dag masła
  • 2 szklanki białego wina
  • 1 kieliszek koniaku
  • 1 łyżeczka marynowanego zielonego pieprzu
  • 1 łyżka żelatyny
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • 1 listek laurowy, muszkat
  • szafran,
  • sól,
  • pieprz
  • masło do foremek

Przygotowanie

Mięso i wątróbki umyj, pokrój. Zagotuj wino z zielem i listkiem laurowym. Włóż wątróbki i gotuj 3 minuty. Wyjmij. Do wina włóż mięso. Dodaj 3 łyżki masła i sok z 1 pomarańczy. Duś 40 minut. Gdy mięso ostygnie, wyjmij z wywaru. Szklanką wywaru zalej bulkę, odstaw. Ugotowane mięso przepuść przez maszynkę wraz z odciśniętą bułką. Dodaj jajko, resztę miękkiego masła, koniak i zielony pieprz.

Dopraw muszkatem, solą i pieprzem. 6 foremek wysmaruj masłem. Foremki napełnij masą, przekładając ją wątróbkami. Piecz 50 min w temperaturze 180 st. Paszteciki wyłóż na talerz, na każdym połóż plaster pomarańczy. Pozostały wywar zagotuj i rozpuść w nim żelatynę. Dodaj szczyptę szafranu. Tężejącą galaretką posmaruj wierzch i boki babeczek. Ochładzaj przez godzinę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz