Składniki na 6 porcji
Przygotowanie 130 minut
Porcja 230 kcal
- 50 dag filetów z kurczaka
- 30 dag cielęciny
- 25 dag wątróbek drobiowych
- 2 pomarańcze
- 1 bułka
- 1 jajko
- 10 dag masła
- 2 szklanki białego wina
- 1 kieliszek koniaku
- 1 łyżeczka marynowanego zielonego pieprzu
- 1 łyżka żelatyny
- 5 ziaren ziela angielskiego,
- 1 listek laurowy, muszkat
- szafran,
- sól,
- pieprz
- masło do foremek
Przygotowanie
Mięso i wątróbki umyj, pokrój. Zagotuj wino z zielem i listkiem laurowym. Włóż wątróbki i gotuj 3 minuty. Wyjmij. Do wina włóż mięso. Dodaj 3 łyżki masła i sok z 1 pomarańczy. Duś 40 minut. Gdy mięso ostygnie, wyjmij z wywaru. Szklanką wywaru zalej bulkę, odstaw. Ugotowane mięso przepuść przez maszynkę wraz z odciśniętą bułką. Dodaj jajko, resztę miękkiego masła, koniak i zielony pieprz.
Dopraw muszkatem, solą i pieprzem. 6 foremek wysmaruj masłem. Foremki napełnij masą, przekładając ją wątróbkami. Piecz 50 min w temperaturze 180 st. Paszteciki wyłóż na talerz, na każdym połóż plaster pomarańczy. Pozostały wywar zagotuj i rozpuść w nim żelatynę. Dodaj szczyptę szafranu. Tężejącą galaretką posmaruj wierzch i boki babeczek. Ochładzaj przez godzinę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz