Papryka z kaszką kuskus


Składniki na 4 porcje

Przygotowanie 40 minut
Porcja 380 kcal

  • 4 duże kształtne papryki (2 żółte i 2 czerwone)
  • 1 kostka bulionu warzywnego
  • 1/2 szklanki kaszki kuskus
  • 10 dag pieczarek
  • 1 mała cebula
  • 8 plasterków sera edamskiego lub gouda
  • sól
  • czarny pieprz
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie

Kostkę bulionu warzywnego rozpuścić w 300 ml wrzącej wody. Kuskus wsypać do garnka, zalać wrzącym bulionem, przykryć, odstawić na 7 minut. Pieczarki oczyścić, opłukać, wysuszyć, pokroić w drobniutką kostkę. Cebulę obrać i posiekać. Papryki umyć, przekroić na połówki, usunąć gniazda nasienne. Cebulę z pieczarkami podsmażyć na oliwie z oliwek.

Oliwę z oliwek roztrzepać w kubeczku z solą i pieprzem. Posmarować nią dokładnie połówki papryk. Podsmażone z cebulką pieczarki wymieszać z napęczniałą kaszką kuskus, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wypełnić farszem połówki papryk, umieścić je w naczyniu żaroodpornym i wstawić do nagrzanego do 180 st. C piekarnika. Po 15 minutach pieczenia wyjąć, na wierzchu każdej papryki ułożyć plasterek żółtego sera i zapiekać jeszcze przez 10 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz