Składniki na 4 porcje
Przygotowanie 55 minut
Porcja 380 kcal
Na ciasto:
- 1 limonka
- 6 dag świeżego korzenia imbiru
- 6 łyżek mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 żółtko
- 1 łyżka sosu sojowego.
Dodatkowo:
- 1/2 korzenia białej rzodkwi
- 5 cm świeżego korzenia imbiru
- 2 nieduże marchewki
- łyżka miodu
- 2 łyżki sosu sojowego
- vegeta
- olej do smażenia
- sól
- limonka
Przygotowanie
Zrobić ciasto: limonkę sparzyć, wycisnąć z niej sok i zetrzeć skórkę. Imbir obrać, zetrzeć na tarce, wymieszać ze skórką z limonki, mąką, proszkiem do pieczenia, żółtkiem, łyżką sosu sojowego i szczyptą soli. Ucierać, dodając małe ilości wody, aż powstanie gładkie ciasto o konsystencji śmietany. Filety z pangi rozmrozić, skropić sokiem z limonki. Pokroić w sporą kostkę, lekko posolić, zanurzać w cieście i smażyć w głębokim oleju na złoty kolor.
Limonkę sparzyć, pokroić w plasterki. Białą rzodkiew, imbir i marchewki obrać, pokroić w cienkie plastry lub słupki. Wrzucić na rozgrzany olej. Mieszając, poddusić. Przyprawić łyżką miodu, sosem sojowym i vegetą. Przełożyć do salaterki. Rybę podawać z przygotowanymi warzywami i ryżem, udekorowaną plasterkami limonki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz