Panga limonkowo-imbirowa


Składniki na 4 porcje

Przygotowanie 55 minut
Porcja 380 kcal

  • 80 dag filetów z pangi
  • sól
  • olej

Na ciasto:
  • 1 limonka
  • 6 dag świeżego korzenia imbiru
  • 6 łyżek mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka sosu sojowego.

Dodatkowo:
  • 1/2 korzenia białej rzodkwi
  • 5 cm świeżego korzenia imbiru
  • 2 nieduże marchewki
  • łyżka miodu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • vegeta
  • olej do smażenia
  • sól
  • limonka

Przygotowanie

Zrobić ciasto: limonkę sparzyć, wycisnąć z niej sok i zetrzeć skórkę. Imbir obrać, zetrzeć na tarce, wymieszać ze skórką z limonki, mąką, proszkiem do pieczenia, żółtkiem, łyżką sosu sojowego i szczyptą soli. Ucierać, dodając małe ilości wody, aż powstanie gładkie ciasto o konsystencji śmietany. Filety z pangi rozmrozić, skropić sokiem z limonki. Pokroić w sporą kostkę, lekko posolić, zanurzać w cieście i smażyć w głębokim oleju na złoty kolor.

Limonkę sparzyć, pokroić w plasterki. Białą rzodkiew, imbir i marchewki obrać, pokroić w cienkie plastry lub słupki. Wrzucić na rozgrzany olej. Mieszając, poddusić. Przyprawić łyżką miodu, sosem sojowym i vegetą. Przełożyć do salaterki. Rybę podawać z przygotowanymi warzywami i ryżem, udekorowaną plasterkami limonki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz