Składniki na 4 porcje
- 4 ozorki cielęce,

- 1/2 pęczka włoszczyzny,
- 2 cebule,
- po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
- 3 goździki
- sól
- pieprz
- 2 łyżki masła,
- 3 łyżki mąki,
- 1 łyżka miodu
- 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej do pierników,
- 1 łyżka migdałów ,
- 1 łyżka rodzynek
- 100 ml. czerwonego wina,
- sok z 1/2 cytryny
Przygotowanie
Ozorki oczyścić, umyć, parzyć 5 minut we wrzącej osolonej wodzie, wyjąć. Włoszczyznę oczyścić, oskrobać, umyć. Cebule obrać, opalić na patelence lub blasze. Włoszczyznę i opalone cebule włożyć do garnka, zalać 3 szklankami wody, ugotować wywar. Gdy będzie gotowy, włożyć do niego ozorki, dodać przyprawy i gotować do miękkości. Po tym czasie wyjąć ozorki, wywar przecedzić.
Z mąki i masła zrobić zasmażkę, dolać do niej 2 szklanki wywaru. Dokładnie razem wymieszać i doprowadzić do wrzenia, dodać goździki, miód, przyprawę korzenną do pierników, wino, migdały, rodzynki. Zagotować, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Z ugotowanych ozorków zdjąć skórę, pokroić je w cienkie plasterki i zagrzać w gotowym sosie. Podawać na stół z ziemniakami puree i zieloną sałatą. Ziemniaki można zastąpić świeżą bagietką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz