Ozorki w sosie piernikowym


Składniki na 4 porcje

  • 4 ozorki cielęce,
  • 1/2 pęczka włoszczyzny,
  • 2 cebule,
  • po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
  • 3 goździki
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki masła,
  • 3 łyżki mąki,
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej do pierników,
  • 1 łyżka migdałów ,
  • 1 łyżka rodzynek
  • 100 ml. czerwonego wina,
  • sok z 1/2 cytryny

Przygotowanie

Ozorki oczyścić, umyć, parzyć 5 minut we wrzącej osolonej wodzie, wyjąć. Włoszczyznę oczyścić, oskrobać, umyć. Cebule obrać, opalić na patelence lub blasze. Włoszczyznę i opalone cebule włożyć do garnka, zalać 3 szklankami wody, ugotować wywar. Gdy będzie gotowy, włożyć do niego ozorki, dodać przyprawy i gotować do miękkości. Po tym czasie wyjąć ozorki, wywar przecedzić.

Z mąki i masła zrobić zasmażkę, dolać do niej 2 szklanki wywaru. Dokładnie razem wymieszać i doprowadzić do wrzenia, dodać goździki, miód, przyprawę korzenną do pierników, wino, migdały, rodzynki. Zagotować, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Z ugotowanych ozorków zdjąć skórę, pokroić je w cienkie plasterki i zagrzać w gotowym sosie. Podawać na stół z ziemniakami puree i zieloną sałatą. Ziemniaki można zastąpić świeżą bagietką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz