Składniki na 4 porcje
- 3 duże kwaśne jabłka
- 4 kiwi
- 2 banany
- 1/4 puszki ananasa
- 1 pomarańcza
- 1 łyżeczka rodzynek
- 10 dag winogron
- 2 łyżki miodu
- 1/4 szklanki przegotowanej wody
- 1 cytryna
- po kilka listków melisy i mięty
Przygotowanie
Jabłka umyć, osuszyć i bez obierania pokroić w ćwiartki, a następnie w półplasterki. Cytrynę umyć, przekroić na pół i wycisnąć sok. Kiwi i banany obrać ze skórek, po czym pociąć w talarki, przełożyć do salaterki i od razu skropić sokiem z cytryny, żeby owoce nie ściemniały. Pomarańczę obrać ze skórki i podzielić na małe cząstki. Ananasa osaczyć na sitku z zalewy, a potem pokroić w drobną kosteczkę.
Winogrona umyć i oberwać z gałązek. Do kiwi oraz bananów dodać pokrojony ananas, cząstki pomarańczy i winogrona. Wsypać rodzynki. Przegotowaną zimną wodę wymieszać dokładnie z miodem, polać sałatkę i wymieszać. Wstawić na godzinę do lodówki. Przed podaniem udekorować sałatkę opłukanymi listkami melisy i mięty. Można też udekorować kleksem bitej śmietany.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz