Orichette w sosie


Składniki na 4 porcje

Przygotowanie 25 minut
Porcja 460 kcal

  • 1 opakowanie kolorowego makaronu orichette
  • 25 dag sera z niebieską pleśnią
  • 200 ml słodkiej śmietanki
  • 2 żółtka
  • 2 kieliszki wytrawnego białego wina
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki obranych orzechów włoskich
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • kilka gałązek świeżej bazylii lub natki pietruszki
  • łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia

Przygotowanie

Makaron ugotować w dużej ilości dobrze posolonego wrzątku, ściśle według przepisu na opakowaniu (gotowy powinien być al dente). Następnie bardzo dokładnie odsączyć na durszlaku, lekko skropić oliwą, przełożyć do miski i odstawić w ciepłe miejsce. Pomidorki umyć i pokroić w ćwiartki. Ser z niebieską pleśnią dokładnie rozkruszyć widelcem.

Śmietankę wlać do rondla, wbić do niej żółtka, dolać wino, zmiksować razem na aksamitny sos. Dodać 3/4 rozkruszonego sera i, stale mieszając, podgrzewać, aż ser się stopi i sos zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem. Makaron wymieszać z przygotowanym sosem. Posypać resztą sera oraz pokrojonymi orzechami włoskimi. Udekorować ćwiartkami pomidorków i listkami bazylii lub natki pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz