Składniki na 4 porcje
Przygotowanie 25 minut
Porcja 460 kcal
- 1 opakowanie kolorowego makaronu orichette
- 25 dag sera z niebieską pleśnią
- 200 ml słodkiej śmietanki
- 2 żółtka
- 2 kieliszki wytrawnego białego wina
- sól
- pieprz
- 2 łyżki obranych orzechów włoskich
- 8 pomidorków koktajlowych
- kilka gałązek świeżej bazylii lub natki pietruszki
- łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia
Przygotowanie
Makaron ugotować w dużej ilości dobrze posolonego wrzątku, ściśle według przepisu na opakowaniu (gotowy powinien być al dente). Następnie bardzo dokładnie odsączyć na durszlaku, lekko skropić oliwą, przełożyć do miski i odstawić w ciepłe miejsce. Pomidorki umyć i pokroić w ćwiartki. Ser z niebieską pleśnią dokładnie rozkruszyć widelcem.
Śmietankę wlać do rondla, wbić do niej żółtka, dolać wino, zmiksować razem na aksamitny sos. Dodać 3/4 rozkruszonego sera i, stale mieszając, podgrzewać, aż ser się stopi i sos zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem. Makaron wymieszać z przygotowanym sosem. Posypać resztą sera oraz pokrojonymi orzechami włoskimi. Udekorować ćwiartkami pomidorków i listkami bazylii lub natki pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz