Omlet biszkoptowy


Składniki na 2 porcje

Przygotowanie 35 minut
Porcja 495 kcal

  • 8 jajek
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 4 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • skórka otarta z 2 cytryn
  • 1 łyżka masła
  • 8 łyżek konfitury malinowej
  • 2 laski wanilii
  • kilka listków mięty

Przygotowanie

Jajka dokładnie umyć, żółtka oddzielić od białek. Odłożyć czubatą łyżkę cukru pudru; resztę utrzeć z żółtkami oraz cukrem waniliowym na gładką masę. Z białek ubić pianę; następnie, stale mieszając, dodawać ją stopniowo do utartych żółtek, na przemian z przesianą uprzednio mąką. Wymieszaną masę połączyć z połową otartej skórki cytrynowej. Na patelni o dużej średnicy rozgrzać masło i ostrożnie wylać na nie masę jajeczną.

Usmażyć omlet pod przykryciem. Gdy będzie jasnozłoty, przełożyć go na talerz. Na środku upieczonego omletu umieścić konfiturę malinową. Złożyć obydwa brzegi omletu tak, żeby powstał podłużny rulon. Przekroić go na połowę. Każdą porcję posypać odłożonym cukrem pudrem. Przed podaniem udekorować omlet opłukanymi i wysuszonymi listkami mięty, paseczkami skórki cytrynowej oraz laskami wanilii.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz