Nektarynki z marcepanem


Składniki na 4 porcje

Przygotowanie 30 minut
Porcja 390 kcal

  • 1 łyżka cukru
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 4 nektarynki lub duże brzoskwinie
  • 5 dag masy marcepanowej
  • pół łyżki konfitury lub dżemu brzoskwiniowego
  • odrobina miękkiego masła
  • kilka listków melisy lub mięty do udekorowania deseru

Przygotowanie

W miseczce wymieszać pół łyżeczki cynamonu z cukrem. Do drugiej miski włożyć masę marcepanową pokrojoną w niewielką kosteczkę. Dołożyć konfiturę lub dżem brzoskwiniowy lub można dodać także mielone migdały, odrobinę likieru morelowego lub innego mocnego alkoholu. Wszystko utrzeć mikserem na gładką masę. Nektarynki dokładnie umyć, wytrzeć do sucha. Każdy owoc przekroić wzdłuż na pół. Wyjąć pestki. W miejsca po pestkach włożyć niewielkie porcje przygotowanej masy marcepanowej. Na każdej połówce nektarynki położyć kawałeczek masła.

Posypać cukrem wymieszanym z cynamonem. Owoce ułożyć na przykrytej papierem do pieczenia, płaskiej blasze. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piec 8-10 minut. Gotowy deser przełożyć na talerze. Udekorować melisą lub miętą. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu. Najlepiej smakuje z dodatkiem śmietanki kremówki ubitej z odrobiną cukru waniliowego. W podobny sposób można przyrządzić również inne twarde owoce, np. brzoskwinie, gruszki lub jabłka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz