Składniki na 6 porcji
Przygotowanie 40 minut
Porcja 350 kcal
Na naleśniki:
- 4 jajka
- 2 szklanki mleka
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli.
Na farsz:
- 1 jajko
- 30 dag pieczarek
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 pory
- 3 pomidory
- 4 łyżki oleju
- 2 szklanki kwaśnej śmietany
- 4łyżki koncentratu pomidorowego
- sól
- pieprz
- papryka w proszku
Przygotowanie
4 jajka, mleko, szczyptę soli i łyżkę oleju roztrzepać i odstawić na 10 minut. Pieczarki oczyścić i pokroić, cebulę oraz czosnek posiekać. Pory umyć i pokroić w talarki. 3 łyżki oleju rozgrzać na patelni, wrzucić warzywa i podsmażyć. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić w kostkę i dodać do warzyw. Chwilkę przesmażyć. Ciasto naleśnikowe wymieszać. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i smażyć na nim cienkie naleśniki.
Nadzienie warzywne wymieszać z 1 jajkiem, potem zawijać je w naleśniki. Naleśniki z farszem ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym odrobiną oleju. Śmietanę i koncentrat pomidorowy wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką w proszku. Sosem tym polać naleśniki. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać przez około 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz