Naleśniki z jarzynami


Składniki na 6 porcji

Przygotowanie 40 minut
Porcja 350 kcal

Na naleśniki:
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli.

Na farsz:
  • 1 jajko
  • 30 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 pory
  • 3 pomidory
  • 4 łyżki oleju
  • 2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 4łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • papryka w proszku

Przygotowanie

4 jajka, mleko, szczyptę soli i łyżkę oleju roztrzepać i odstawić na 10 minut. Pieczarki oczyścić i pokroić, cebulę oraz czosnek posiekać. Pory umyć i pokroić w talarki. 3 łyżki oleju rozgrzać na patelni, wrzucić warzywa i podsmażyć. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić w kostkę i dodać do warzyw. Chwilkę przesmażyć. Ciasto naleśnikowe wymieszać. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i smażyć na nim cienkie naleśniki.

Nadzienie warzywne wymieszać z 1 jajkiem, potem zawijać je w naleśniki. Naleśniki z farszem ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym odrobiną oleju. Śmietanę i koncentrat pomidorowy wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką w proszku. Sosem tym polać naleśniki. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać przez około 15 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz