Naleśniki z jabłkami


Składniki na 8 sztuk

Przygotowanie 50 minut
Porcja 145 kcal

Ciasto naleśnikowe:
  • 1 czubata szklanka mąki
  • szczypta soli
  • 1jajko
  • 1 szklanka mleka odtłuszczonego
  • ok. pół szklanki wody
  • olej do smażenia

Nadzienie:
  • 1 słoik masy jabłkowej na szarlotkę
  • 3 łyżki muesli z bakaliami

Przygotowanie

Mąkę zmiksuj z mlekiem, wodą, jajkiem i szczyptą soli. Odstaw pod przykryciem na około 15 minut. Następnie na patelni rozgrzewaj porcje oleju. Wlewaj niewielkie porcje przygotowanego ciasta. Smaż cienkie naleśniki na złoty kolor z obu stron. Gotowe zsuwaj na talerz odwrócony do góry dnem. Trzymaj w cieple.

Przygotuj farsz: masę jabłkową wymieszaj z muesli, mocno podgrzej. Każdy z naleśników posmaruj nadzieniem, zwiń w rulon lub złóż w chusteczkę. Ułóż w żaroodpornym naczyniu. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz 10 minut. Podawaj bezpośrednio po przyrządzeniu. Jeśli lubisz, możesz ewentualnie polać je odrobiną odtłuszczonego jogurtu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz