Składniki na 8 sztuk
Przygotowanie 50 minut
Porcja 145 kcal
Ciasto naleśnikowe:
- 1 czubata szklanka mąki
- szczypta soli
- 1jajko
- 1 szklanka mleka odtłuszczonego
- ok. pół szklanki wody
- olej do smażenia
Nadzienie:
- 1 słoik masy jabłkowej na szarlotkę
- 3 łyżki muesli z bakaliami
Przygotowanie
Mąkę zmiksuj z mlekiem, wodą, jajkiem i szczyptą soli. Odstaw pod przykryciem na około 15 minut. Następnie na patelni rozgrzewaj porcje oleju. Wlewaj niewielkie porcje przygotowanego ciasta. Smaż cienkie naleśniki na złoty kolor z obu stron. Gotowe zsuwaj na talerz odwrócony do góry dnem. Trzymaj w cieple.
Przygotuj farsz: masę jabłkową wymieszaj z muesli, mocno podgrzej. Każdy z naleśników posmaruj nadzieniem, zwiń w rulon lub złóż w chusteczkę. Ułóż w żaroodpornym naczyniu. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz 10 minut. Podawaj bezpośrednio po przyrządzeniu. Jeśli lubisz, możesz ewentualnie polać je odrobiną odtłuszczonego jogurtu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz