Składniki na 4 porcje
Przygotowanie 55 minut
Porcja 980 kcal
Na masę orzechową:
- 10 dag orzechów włoskich
- 4 łyżki migdałów
- 2 łyżki rodzynek
- 1 łyżka posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 7 płaskich łyżek cukru pudru
- 2 łyżki dżemu morelowego
- 2 łyżki słodkiej śmietanki
- 50 ml rumu
Na sos czekoladowy:
- 1 tabliczka (10 dag) gorzkiej czekolady
- 1 szklanka mleka
- 2 żółtka
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki spirytusu.
Na ciasto:
- 20 dag mąki
- 2 jajka
- 2 szklanki mleka
- Sól
- olej do smażenia
Przygotowanie
Mąkę przesiać do miseczki. Wsypać szczyptę soli i wbić jajka. Wlewając stopniowo mleko, mieszać mikserem na gładką masę. Przykryć i odstawić na około 30 minut. Przed smażeniem ciasto ponownie wymieszać. Patelnię mocno rozgrzać, cienko smarować olejem. Wlewać niewielkie porcje ciasta, równomiernie rozprowadzając je po całej powierzchni patelni. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Rodzynki namoczyć w wodzie, a następnie osaczyć na sitku.
Orzechy i migdały drobno posiekać, utrzeć z dżemem morelowym, śmietanką i pudrem. Do masy dodać skórkę pomarańczową, rum oraz namoczone rodzynki. Powstały farsz rozsmarować na naleśnikach i je zwinąć. Czekoladę stopić, połączyć z mlekiem i cukrem. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, dopóki sos nie zgęstnieje. Polać sosem naleśniki. Przed podaniem skropić spirytusem i podpalić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz