Naleśniki gundela


Składniki na 4 porcje

Przygotowanie 55 minut
Porcja 980 kcal

Na masę orzechową:
  • 10 dag orzechów włoskich
  • 4 łyżki migdałów
  • 2 łyżki rodzynek
  • 1 łyżka posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 7 płaskich łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki dżemu morelowego
  • 2 łyżki słodkiej śmietanki
  • 50 ml rumu

Na sos czekoladowy:
  • 1 tabliczka (10 dag) gorzkiej czekolady
  • 1 szklanka mleka
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki spirytusu.

Na ciasto:
  • 20 dag mąki
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mleka
  • Sól
  • olej do smażenia

Przygotowanie

Mąkę przesiać do miseczki. Wsypać szczyptę soli i wbić jajka. Wlewając stopniowo mleko, mieszać mikserem na gładką masę. Przykryć i odstawić na około 30 minut. Przed smażeniem ciasto ponownie wymieszać. Patelnię mocno rozgrzać, cienko smarować olejem. Wlewać niewielkie porcje ciasta, równomiernie rozprowadzając je po całej powierzchni patelni. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Rodzynki namoczyć w wodzie, a następnie osaczyć na sitku.

Orzechy i migdały drobno posiekać, utrzeć z dżemem morelowym, śmietanką i pudrem. Do masy dodać skórkę pomarańczową, rum oraz namoczone rodzynki. Powstały farsz rozsmarować na naleśnikach i je zwinąć. Czekoladę stopić, połączyć z mlekiem i cukrem. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, dopóki sos nie zgęstnieje. Polać sosem naleśniki. Przed podaniem skropić spirytusem i podpalić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz