Składniki na 6 porcji
Przygotowanie 50 minut
Porcja 560 kcal
- 40 dag makaronu (dużych muszli)
- 2 szklanki śmietanki kremówki
- 50 dag mielonego mięsa drobiowego
- 1 pęczek szczypiorku
- po 15 dag szynki oraz boczku
- oliwa
- 2 łyżki maku
- sól
- pieprz
- bazylia
- oregano
Przygotowanie
W garnku zagotować wodę, lekko posolić. Wrzucić makaron i zamieszać. Kiedy woda ponownie zawrze, zmniejszyć płomień i gotować jeszcze około 7 minut. Zdjąć naczynie z ognia, wlać duży kubek zimnej wody, po czym ostrożnie wyjąć makaron łyżką cedzakową na płaski durszlak i osaczyć. Szynkę i boczek pokroić w drobną kostkę. Mięso mielone przełożyć do miseczki, wlać około 100 ml śmietanki kremówki.
Dodać pokrojoną szynkę, boczek oraz drobniutko posiekany szczypiorek. Masę przyprawić do smaku solą pieprzem, bazylią oraz oregano i dobrze wymieszać. Muszle napełnić mięsnym farszem. Ustawić w płaskim szerokim garnku. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy, wsypać mak i, mieszając, smażyć kilka minut. Dodać pozostałą śmietanę, polać muszle, nakryć i dusić jeszcze 20 minut na małym ogniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz