Makaron z mięsem


Składniki na 6 porcji

Przygotowanie 50 minut
Porcja 560 kcal

  • 40 dag makaronu (dużych muszli)
  • 2 szklanki śmietanki kremówki
  • 50 dag mielonego mięsa drobiowego
  • 1 pęczek szczypiorku
  • po 15 dag szynki oraz boczku
  • oliwa
  • 2 łyżki maku
  • sól
  • pieprz
  • bazylia
  • oregano

Przygotowanie

W garnku zagotować wodę, lekko posolić. Wrzucić makaron i zamieszać. Kiedy woda ponownie zawrze, zmniejszyć płomień i gotować jeszcze około 7 minut. Zdjąć naczynie z ognia, wlać duży kubek zimnej wody, po czym ostrożnie wyjąć makaron łyżką cedzakową na płaski durszlak i osaczyć. Szynkę i boczek pokroić w drobną kostkę. Mięso mielone przełożyć do miseczki, wlać około 100 ml śmietanki kremówki.

Dodać pokrojoną szynkę, boczek oraz drobniutko posiekany szczypiorek. Masę przyprawić do smaku solą pieprzem, bazylią oraz oregano i dobrze wymieszać. Muszle napełnić mięsnym farszem. Ustawić w płaskim szerokim garnku. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy, wsypać mak i, mieszając, smażyć kilka minut. Dodać pozostałą śmietanę, polać muszle, nakryć i dusić jeszcze 20 minut na małym ogniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz