Mus czekoladowy


Składniki na 6 porcji

  • Tabliczka gorzkiej czekolady
  • 4 jajka
  • 6 łyżek cukru
  • 2 szklanki mleka
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 pomarańcze
  • szklanka mrożonych malin lub wiśni.

Przygotowanie.

Żółtka oddzielić od białek. Zagotować mleko. Żółtka ubić z cukrem, dodać powoli gorące mleko. Całość przelać do garnka, postawić na małym gazie i ubijać podgrzewając, aż masa zgęstnieje. Dodać mąkę ziemniaczaną rozprowadzoną odrobiną wody i czekoladę. Ubijać, aż się rozpuści.

Odstawić do wystudzenia. Ubić pianę z białek, wymieszać z kremem czekoladowym. Do pucharków włożyć plasterki pomarańczy, warstwę kremu, wiśnie, krem, maliny. Przykryć warstwą kremu. Wstawić na godzinę do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz