Składniki na 6 porcji
- Tabliczka gorzkiej czekolady
- 4 jajka
- 6 łyżek cukru
- 2 szklanki mleka
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 2 pomarańcze
- szklanka mrożonych malin lub wiśni.
Przygotowanie.
Żółtka oddzielić od białek. Zagotować mleko. Żółtka ubić z cukrem, dodać powoli gorące mleko. Całość przelać do garnka, postawić na małym gazie i ubijać podgrzewając, aż masa zgęstnieje. Dodać mąkę ziemniaczaną rozprowadzoną odrobiną wody i czekoladę. Ubijać, aż się rozpuści.
Odstawić do wystudzenia. Ubić pianę z białek, wymieszać z kremem czekoladowym. Do pucharków włożyć plasterki pomarańczy, warstwę kremu, wiśnie, krem, maliny. Przykryć warstwą kremu. Wstawić na godzinę do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz