Mozzarella z pomidorami


Składniki na 2 porcje

Przygotowanie 15 minut
Porcja 160 kcal

  • 1 kulka sera mozzarella
  • 2 pomidory
  • kilka listków bazylii
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • ostra papryka
  • 2 łyżki kaparów
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • Oliwa

Przygotowanie

Kulkę mozzarelli osuszyć. Ostrym nożem pokroić ser na równe plasterki. Pomidory opłukać, osuszyć, usunąć pozostałości łodyżki. Pociąć poprzecznie w niezbyt grube plastry. Ocet balsamiczny (lub winny) wymieszać w miseczce ze szczyptą soli i pieprzu. Dodać odrobinę słodkiej oraz ostrej papryki, przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszać.

Kapary osaczyć z zalewy. Na płaskim talerzu lub półmisku ułożyć plastry mozzarelli. Każdy kawałek sera polać odrobiną przygotowanego sosu. Na mozzarelli umieścić plasterki pomidorów. Oprószyć solą. Na pomidorach położyć po kilka kaparów. Skropić odrobiną oliwy z oliwek, najzdrowsza jest ta z pierwszego tłoczenia. Sałatka jest najsmaczniejsza, gdy trochę poleży. Przed podaniem każdy plaster pomidora udekorować listkiem bazylii. Mozzarellę z pomidorami podaje się na przystawkę z białym pieczywem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz