Składniki na 2 porcje
Przygotowanie 15 minut
Porcja 160 kcal
- 1 kulka sera mozzarella
- 2 pomidory
- kilka listków bazylii
- sól
- pieprz
- słodka papryka
- ostra papryka
- 2 łyżki kaparów
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka octu balsamicznego
- Oliwa
Przygotowanie
Kulkę mozzarelli osuszyć. Ostrym nożem pokroić ser na równe plasterki. Pomidory opłukać, osuszyć, usunąć pozostałości łodyżki. Pociąć poprzecznie w niezbyt grube plastry. Ocet balsamiczny (lub winny) wymieszać w miseczce ze szczyptą soli i pieprzu. Dodać odrobinę słodkiej oraz ostrej papryki, przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszać.
Kapary osaczyć z zalewy. Na płaskim talerzu lub półmisku ułożyć plastry mozzarelli. Każdy kawałek sera polać odrobiną przygotowanego sosu. Na mozzarelli umieścić plasterki pomidorów. Oprószyć solą. Na pomidorach położyć po kilka kaparów. Skropić odrobiną oliwy z oliwek, najzdrowsza jest ta z pierwszego tłoczenia. Sałatka jest najsmaczniejsza, gdy trochę poleży. Przed podaniem każdy plaster pomidora udekorować listkiem bazylii. Mozzarellę z pomidorami podaje się na przystawkę z białym pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz