Mozaika mięsna


Składniki na 12 porcji

Przygotowanie 120 minut
Porcja 270 kcal

  • 40 dag wieprzowego mielonego mięsa
  • 30 dag wołowiny bez kości
  • 30 dag szynki wieprzowej
  • 30 dag piersi kurczaka
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 3 duże jajka
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • 1 szklanka bułki tartej
  • olej
  • 2 ząbki czosnku
  • Vegeta
  • 2 łyżki ziaren sezamu

Przygotowanie

Wołowinę, szynkę wieprzową oraz pierś kurczaka pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na uprzednio rozgrzanym oleju, wyjąć łyżką cedzakową, odłożyć do ostygnięcia. Mielone mięso włożyć do miski. Wbić jajka, dodać podsmażone mięso, bulkę tartą, zmiażdżony czosnek, musztardę, koncentrat pomidorowy. Masę mięsną starannie wymieszać, przyprawić solą. pieprzem, vegetą, cukrem i majerankiem.

Podłużną formę posmarować tłuszczem i wysypać sezamem. Włożyć masę mięsną, lekko ucisnąć. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Włożyć formę z masą mięsną, piec około 80 minut. Sprawdzić patyczkiem, jeśli wypływa jasny sos - pieczeń jest gotowa. Podawać na gorąco z ćwikłą i piklami, smaczna jest także podawana na zimno do chleba.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz