Morele z twarożkiem


Składniki na 6 porcji

Przygotowanie 20 minut
Porcja 245 kcal

  • 1/2 kg świeżych moreli
  • 20 dag kremowego twarożku
  • 5 dag sera pleśniowego
  • 5 dag orzechów włoskich
  • + 5 dag orzechów laskowych
  • sól morska
  • grubo zmielony kolorowy pieprz
  • słodka papryka ostra papryka
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • kilka listków natki pietruszki

Przygotowanie

Morele sparzyć w lekko osolonym wrzątku. Następnie odsączyć, przelać zimną wodą i obrać ze skórek. Kremowy twarożek utrzeć z serem pleśniowym na gładki krem, po czym doprawić do smaku szczyptami soli morskiej, słodkiej papryki i kolorowego pieprzu. Obydwa rodzaje orzechów obrać z łupinek i drobniutko posiekać nożem.

Do masy serowej dodać posiekane orzechy. Skropić łyżeczką soku z cytryny, po czym posypać odrobiną ostrej papryki. Masę starannie wymieszać. Obrane ze skórek morele przekroić na pół, usunąć pestki, ułożyć na półmisku. Do każdej połówki nakładać łyżeczką niewielką porcję serka orzechowego. Wstawić do lodówki. Bezpośrednio przed podaniem udekorować morele opłukanymi i osuszonymi listkami natki pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz