Składniki na 6 porcji
Przygotowanie 45 minut
Porcja 325 kcal
- 6 młodych, dużych i kształtnych ziemniaków
- 30 dag bobu
- 15 dag pomidorków koktajlowych
- kilka wąsów szczypiorku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Bób ugotować w osolonej wodzie. Gdy będzie miękki, zdjąć z ognia, odcedzić, schłodzić, obrać. Ziemniaki umyć, cieniutko obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, wystudzić. Gdy będą już zupełnie zimne, przekroić je na pół i bardzo ostrożnie, żeby nie przedziurawić ścianek, wydrążyć środki. Pomidorki koktajlowe starannie umyć, osuszyć, pokroić na ćwiartki. Wymieszać z obranym bobem, doprawić do smaku solą i pieprzem, skropić oliwą z oliwek, jeszcze raz delikatnie przemieszać.
Tak przygotowanym farszem napełniać wydrążone połówki ziemniaków. Faszerowane ziemniaki ułożyć obok siebie w naczyniu żaroodpornym lekko wysmarowanym oliwą z oliwek. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C, wstawić do niego naczynie z ziemniakami i zapiekać przez 20 minut. Podawać na stół prosto z piekarnika, udekorowane wąsami szczypiorku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz