Mleczna pianka z figami


Składniki na 4 porcje

Przygotowanie 20 minut
Porcja 240 kcal

  • szklanka mleka
  • 3/4 szklanki śmietany kremówki
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • opakowanie cukru waniliowego
  • kilka fig
  • 2 łyżki ciemnego miodu.

Przygotowanie

Żelatynę namocz w wodzie około 10 minut. Mleko podgrzej, dodaj tężejącą żelatynę. W drugim naczyniu podgrzej śmietanę z cukrem, uważaj, aby masy nie zagotować. Śmietanę wlej do mleka z żelatyną, szybko wymieszaj i przełóż do wysokich filiżanek. Wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny. Jedną figę pokrój w paski i zostaw do ozdoby. Resztę owoców zmiksuj z miodem. Piankę wyjmij z filiżanek, polej sosem figowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz