Składniki na 4 porcje
Przygotowanie 20 minut
Porcja 240 kcal
- szklanka mleka
- 3/4 szklanki śmietany kremówki
- 4 łyżki cukru pudru
- 4 łyżeczki żelatyny
- opakowanie cukru waniliowego
- kilka fig
- 2 łyżki ciemnego miodu.
Przygotowanie
Żelatynę namocz w wodzie około 10 minut. Mleko podgrzej, dodaj tężejącą żelatynę. W drugim naczyniu podgrzej śmietanę z cukrem, uważaj, aby masy nie zagotować. Śmietanę wlej do mleka z żelatyną, szybko wymieszaj i przełóż do wysokich filiżanek. Wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny. Jedną figę pokrój w paski i zostaw do ozdoby. Resztę owoców zmiksuj z miodem. Piankę wyjmij z filiżanek, polej sosem figowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz