Składniki na 20 porcji
Przygotowanie 80 minut
Porcja 215 kcal
Na ciasto:
Na warstwę orzechową:
- 30 dag posiekanych orzechów laskowych
- 5 łyżek cukru
- 12 dag masła
- 3 łyżki miodu
na krem:
- 2 torebki budyniu o smaku waniliowym
- 1,5 szklanki mleka
- 6 łyżek cukru
- 1 kostka masła
Przygotowanie
Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia do miseczki. Masło stopić, dodać do niego miód i cukier, przestudzić, wlać do mąki. Wbić jajka. Zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie części. Każdą z nich rozwałkować na cienki placek. Ułożyć na spodach dwóch jednakowych blach wyłożonych papierem do pieczenia. Przygotować warstwę orzechową. Na patelni stopić masło z cukrem i miodem, wsypać orzechy. Mieszając, smażyć kilka minut. Masę równomiernie rozsmarować na jednym surowym placku. Następnie blachy z plackami kolejno wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190°C. Piec każdy 15 - 20 minut. Wystudzić.
Proszek budyniowy wymieszać z 5 łyżkami zimnego mleka. Resztę mleka zagotować razem z cukrem, wlać rozrobiony budyń. Mieszając, gotować, aż zgęstnieje. Ostudzić. Gdy budyń będzie zupełnie zimny, utrzeć go z masłem. Chłodne placki przełożyć przygotowanym kremem. Ciasto smakuje najlepiej następnego dnia po przyrządzeniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz