Miodownik z kremem


Składniki na 20 porcji

Przygotowanie 80 minut
Porcja 215 kcal

Na ciasto:
  • 2 łyżki miodu
  • 2/3 szklanki cukru
  • 15 dag masła
  • 50 dag mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka

Na warstwę orzechową:
  • 30 dag posiekanych orzechów laskowych
  • 5 łyżek cukru
  • 12 dag masła
  • 3 łyżki miodu

na krem:
  • 2 torebki budyniu o smaku waniliowym
  • 1,5 szklanki mleka
  • 6 łyżek cukru
  • 1 kostka masła

Przygotowanie

Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia do miseczki. Masło stopić, dodać do niego miód i cukier, przestudzić, wlać do mąki. Wbić jajka. Zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie części. Każdą z nich rozwałkować na cienki placek. Ułożyć na spodach dwóch jednakowych blach wyłożonych papierem do pieczenia. Przygotować warstwę orzechową. Na patelni stopić masło z cukrem i miodem, wsypać orzechy. Mieszając, smażyć kilka minut. Masę równomiernie rozsmarować na jednym surowym placku. Następnie blachy z plackami kolejno wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190°C. Piec każdy 15 - 20 minut. Wystudzić.

Proszek budyniowy wymieszać z 5 łyżkami zimnego mleka. Resztę mleka zagotować razem z cukrem, wlać rozrobiony budyń. Mieszając, gotować, aż zgęstnieje. Ostudzić. Gdy budyń będzie zupełnie zimny, utrzeć go z masłem. Chłodne placki przełożyć przygotowanym kremem. Ciasto smakuje najlepiej następnego dnia po przyrządzeniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz