Składniki na 4 porcje
Przygotowanie 40 minut
Porcja 280 kcal
- 2 łyżki pikantnego ketchupu
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka cukru
- 4 ładne filety z piersi kurczaka (po 20 dag)
- 1 pęczek rozmarynu
- 4 plastry szynki parmeńskiej lub westfalskiej
- 2 ząbki czosnku
- 20 dag jogurtu
- 10 dag majonezu
- sól
- pieprz
Przygotowanie
W miseczce wymieszać ketchup, olej i sos sojowy. Doprawić cukrem i wymieszać. Mięso natrzeć przygotowaną marynatą i wstawić do lodówki (najlepiej na całą noc). Gałązki rozmarynu opłukać, kilka odłożyć do dekoracji. Na każdej porcji kurczaka ułożyć gałązki rozmarynu, owinąć mięso plastrem szynki i spiąć wykałaczką. Pakieciki grillować przez 20 - 25 minut.
W połowie czasu grillowania przełożyć je na drugą stronę, aby ze wszystkich stron ładnie się zrumieniły. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Do salaterki wlać jogurt, dodać czosnek oraz majonez. Sos przyprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać, odstawić na 20 minut. Gotowe mięso przełożyć na talerze i zaraz podawać ze schłodzonym sosem. Każdą porcję udekorować gałązką rozmarynu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz