Marynowana pierś kurczaka


Składniki na 4 porcje

Przygotowanie 40 minut
Porcja 280 kcal

  • 2 łyżki pikantnego ketchupu
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka cukru
  • 4 ładne filety z piersi kurczaka (po 20 dag)
  • 1 pęczek rozmarynu
  • 4 plastry szynki parmeńskiej lub westfalskiej
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 dag jogurtu
  • 10 dag majonezu
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

W miseczce wymieszać ketchup, olej i sos sojowy. Doprawić cukrem i wymieszać. Mięso natrzeć przygotowaną marynatą i wstawić do lodówki (najlepiej na całą noc). Gałązki rozmarynu opłukać, kilka odłożyć do dekoracji. Na każdej porcji kurczaka ułożyć gałązki rozmarynu, owinąć mięso plastrem szynki i spiąć wykałaczką. Pakieciki grillować przez 20 - 25 minut.

W połowie czasu grillowania przełożyć je na drugą stronę, aby ze wszystkich stron ładnie się zrumieniły. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Do salaterki wlać jogurt, dodać czosnek oraz majonez. Sos przyprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać, odstawić na 20 minut. Gotowe mięso przełożyć na talerze i zaraz podawać ze schłodzonym sosem. Każdą porcję udekorować gałązką rozmarynu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz