Składniki na 4 porcje
Przygotowanie 20 minut
Porcja 320 kcal
- 1 torebka budyniu malinowego
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 3 niepełne szklanki (ok. 700 ml) mleka
- 1 szklanka śmietanki kremówki
- 6 łyżek dżemu lub konfitury malinowej
- kilka listków melisy albo mięty, lub świeże owoce do dekoracji
Przygotowanie
Proszek budyniowy wymieszać z 7 - 8 łyżkami zimnego mleka. Pozostałe mleko przelać do garnka, wsypać cukier waniliowy, zagotować. Wlać przygotowany budyń i gotować, mieszając, aż zgęstnieje. Ugotowany budyń przelać do dużej salaterki i odstawić do całkowitego wystudzenia. W tym czasie kilka razy zamieszać, żeby nie powstał kożuch, lub posypać wierzch cukrem, co chroni przed powstaniem kożucha.
Śmietankę mocno schłodzić, ubić mikserem na sztywno. Odłożyć 2 łyżki bitej śmietany do dekoracji, resztę delikatnie wymieszać z całkowicie wystudzonym budyniem. Do masy dodać 5 łyżek konfitury lub dżemu malinowego i wymieszać. Przygotowany deser przelać do pucharków. Udekorować bitą śmietaną wymieszaną z pozostałą łyżką dżemu oraz listkami melisy lub mięty, ewentualnie dodatkowo świeżymi owocami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz