Makaronowy blok


Składniki na 4 porcje

Przygotowanie 85 minut
Porcja 420 kcal

  • 10 dag makaronu świderki
  • 50 dag mielonego mięsa
  • 20 dag wędzonego boczku w plasterkach
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki tartej bulki
  • pół papryki
  • 2 łyżki posiekanej natki
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki oleju

Przygotowanie

W garnku zagotować wodę, posolić, wlać 1 łyżkę oleju. Na wrzątek wrzucić makaron i zamieszać. Kiedy woda ponownie się zagotuje, zmniejszyć płomień i gotować około 8 minut. Odcedzić, przelać na durszlaku zimną wodą i dobrze osaczyć. Cebulę obrać, grubo posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Paprykę pokroić w kostkę. Pozostały olej rozgrzać, wrzucić cebulę, czosnek oraz paprykę i, mieszając, krótko obsmażyć.

Zdjąć z ognia, wymieszać z mięsem, tartą bułką i natką. Przyprawić solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Podłużną foremkę posmarować masłem, wyłożyć plasterkami boczku. Na spodzie rozłożyć połowę mięsnej masy, przykryć makaronem, potem resztą mięsa i wystającymi końcami plastrów boczku. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 °C i piec około godziny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz