Składniki na 4 porcje
Przygotowanie 85 minut
Porcja 420 kcal
- 10 dag makaronu świderki
- 50 dag mielonego mięsa
- 20 dag wędzonego boczku w plasterkach
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki tartej bulki
- pół papryki
- 2 łyżki posiekanej natki
- sól
- pieprz
- ostra papryka
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki oleju
Przygotowanie
W garnku zagotować wodę, posolić, wlać 1 łyżkę oleju. Na wrzątek wrzucić makaron i zamieszać. Kiedy woda ponownie się zagotuje, zmniejszyć płomień i gotować około 8 minut. Odcedzić, przelać na durszlaku zimną wodą i dobrze osaczyć. Cebulę obrać, grubo posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Paprykę pokroić w kostkę. Pozostały olej rozgrzać, wrzucić cebulę, czosnek oraz paprykę i, mieszając, krótko obsmażyć.
Zdjąć z ognia, wymieszać z mięsem, tartą bułką i natką. Przyprawić solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Podłużną foremkę posmarować masłem, wyłożyć plasterkami boczku. Na spodzie rozłożyć połowę mięsnej masy, przykryć makaronem, potem resztą mięsa i wystającymi końcami plastrów boczku. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 °C i piec około godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz