Makaron smażony z kiełkami


Składniki na 4 porcje

Przygotowanie 20 minut
Porcja 390 kcal

  • 1 opakowanie makaronu wstążki
  • 3 łyżki masła
  • 3 pomidory
  • 2 łyżki zielonych oliwek
  • 1 opakowanie mieszanych kiełków
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 dag żółtego sera
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka w proszku
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • kilka listków natki pietruszki

Przygotowanie

Makaron ugotować al dente w lekko osobnej wodzie z dodatkiem łyżeczki oliwy z oliwek. Następnie krótko przelać zimną wodą i dokładnie odcedzić na durszlaku. Ząbki czosnku obrać i przecisnąć przez praskę. Pomidory dokładnie umyć pod bieżącą wodą, po czym pokroić w niewielką, równą kosteczkę. Zielone oliwki osaczyć z zalewy i pociąć w plasterki. Na patelni o grubym dnie rozgrzać masło. Zeszklić na nim zmiażdżony czosnek, uważając, żeby nie stał się brązowy. Do podsmażonego czosnku dodać pokrojone oliwki. Smażyć krótko, stale mieszając.

Po chwili dodać kostkę pomidorową. Poddusić. Doprawić szczyptami soli i pieprzu oraz odrobiną słodkiej papryki. Dusić jeszcze kilka minut. Na koniec dodać ugotowany, jeszcze ciepły makaron i kiełki. Mieszając, podsmażyć wszystko na patelni. Wyłożyć na talerze. Natkę pietruszki opłukać pod bieżącą wodą. Żółty ser zetrzeć na tarce o średnich oczkach, następnie posypać nim gotowe danie. Każdą porcję smażonego makaronu z kiełkami udekorować przed podaniem listkami natki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz