Leczo z cukinii


Składniki na 6 porcji

Przygotowanie 45 minut
Porcja 440 kcal

  • 1 młoda i jędrna cukinia
  • 4 pomidory
  • 2 cebule
  • 1 strąk czerwonej papryki
  • 1 strąk żółtej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 kg kiełbasy lub parówek
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • sól pieprz
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • ostra papryka w proszku
  • olej

Przygotowanie

Cukinię, pomidory, cebulę i czosnek obrać ze skórki. Żółtą i czerwoną paprykę dokładnie umyć. Rozciąć na pół i usunąć gniazda nasienne. Cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, a resztę przygotowanych warzyw pokroić w niewielką kosteczkę. Wędlinę pociąć w półplasterki. Na patelni rozgrzać olej. Zeszklić na nim cebulę oraz czosnek. Dodać wędlinę i razem podsmażyć.

Całość przełożyć do dużego garnka i zalać dwoma litrami wody. Dosypać zioła prowansalskie; doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Gotować 15 minut. Pomidory i paprykę podsmażyć na niewielkiej ilości rozgrzanego w głębokiej patelni oleju. Potem warzywa połączyć z zawartością garnka. Gotować ok. 15 minut, następnie wymieszać z cukinią i koncentratem pomidorowym. Zaprawić zasmażką, przygotowaną z masła i mąki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz