Składniki na 6 porcji
Przygotowanie 45 minut
Porcja 440 kcal
- 1 młoda i jędrna cukinia
- 4 pomidory
- 2 cebule
- 1 strąk czerwonej papryki
- 1 strąk żółtej papryki
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 kg kiełbasy lub parówek
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- sól pieprz
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- ostra papryka w proszku
- olej
Przygotowanie
Cukinię, pomidory, cebulę i czosnek obrać ze skórki. Żółtą i czerwoną paprykę dokładnie umyć. Rozciąć na pół i usunąć gniazda nasienne. Cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, a resztę przygotowanych warzyw pokroić w niewielką kosteczkę. Wędlinę pociąć w półplasterki. Na patelni rozgrzać olej. Zeszklić na nim cebulę oraz czosnek. Dodać wędlinę i razem podsmażyć.
Całość przełożyć do dużego garnka i zalać dwoma litrami wody. Dosypać zioła prowansalskie; doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Gotować 15 minut. Pomidory i paprykę podsmażyć na niewielkiej ilości rozgrzanego w głębokiej patelni oleju. Potem warzywa połączyć z zawartością garnka. Gotować ok. 15 minut, następnie wymieszać z cukinią i koncentratem pomidorowym. Zaprawić zasmażką, przygotowaną z masła i mąki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz