Składniki na 5 porcji
Przygotowanie 60 minut
Porcja 370 kcal
- 1 szklanka kaszy jęczmiennej
- 1 jajko
- 20 dag wątróbki drobiowej
- średnia cebula
- suszony majeranek
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 1/2 szklanki tartej bułki
- olej do smażenia
- kilka gałązek natki pietruszki
Przygotowanie
Kaszę przebrać, wsypać do garnka z grubym dnem. Zalać trzema szklankami zimnej wody. Postawić na ogniu, zagotować. Następnie zmniejszyć płomień, garnek przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu około 40 minut, nie mieszając. Gdy będzie gotowa, odstawić do przestudzenia. W tym czasie wątróbkę drobiową dokładnie oczyścić z błon i żyłek. Opłukać, starannie osuszyć papierowym ręcznikiem. Cebulę obrać i posiekać.
Na patelni mocno rozgrzać olej, usmażyć na nim wątróbkę i zdjąć ją z patelni, pozostawiając olej. Podsmażyć na nim posiekaną cebulę. Wątróbkę, cebulę i kaszę przepuścić przez maszynkę do mięsa. Do masy wbić jajko, przyprawić solą i pieprzem. Dokładnie wyrobić.
Z powstałej masy formować dłońmi małe kotleciki. Panierować w tartej bułce i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Podawać na gorąco z surówkami udekorowane listkami natki pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz