Kotlety straskiego


Składniki na 6 porcji

Przygotowanie 35 minut
Porcja 250 kcal

  • 1/2 kg cielęciny bez kości (lub piersi kurczaka)
  • 1 czerstwa bułka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1,5 łyżki oleju
  • 4 łyżki masła
  • 2 białka
  • sól
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku
  • 2 jajka
  • 3 łyżki maki pszennej
  • 6 łyżek bułki tartej
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Bułkę pokroić, zalać mlekiem i odstawić, żeby nasiąkła. Mięso umyć, osuszyć, pokroić na kawałki i zemleć w maszynce razem z odciśniętą bułką. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Do masy dodać 2 łyżki stopionego masła, ubitą pianę oraz posiekany koperek. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, wyrobić na pulchną masę. Zwilżonymi dłońmi formować kule.

Każdą lekko spłaszczyć. Na talerzu roztrzepać jajka, na drugi wsypać tartą bułkę. Kotlety panierować w jajku, potem w bułce. Na patelni rozgrzać olej i lekko obsmażyć kotlety na złoty kolor z obu stron. Przełożyć do żaroodpornego naczynia, na każdy kotlet położyć kawałeczek masła, wstawić do rozgrzanego piekarnika i trzymać chwilę, by „doszły". Podawać na stół w tym samym naczyniu razem z powstałym sosem i gotowanymi na parze warzywami (kalafior, marchewka, brokuły, zielony groszek), posypane koperkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz