Składniki na 6 porcji
Przygotowanie 35 minut
Porcja 410 kcal
- 2 woreczki (20 dag) kaszy gryczanej
- sól
- czarny pieprz
- 1 mały por
- 30 dag twarogu półtłustego
- 2 jajka
- 15 dag sera pleśniowego typu rokpol
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 szklanka płatków owsianych
- olej do smażenia
Przygotowanie
W garnku zagotować osoloną wodę. Włożyć do niej torebki z kaszą gryczaną i ugotować na sypko (ściśle według przepisu na opakowaniu). Gdy będzie gotowa, wysypać z torebek, dokładnie odcedzić, przełożyć do miski. Natkę pietruszki umyć i drobniutko posiekać. Por oczyścić, opłukać, pokroić w kosteczkę, zeszklić na małej ilości oleju, dodać do kaszy. Wymieszać.
Ser pleśniowy zetrzeć na drobnej tarce, przełożyć do dużej miski, wymieszać z pokruszonym twarogiem, wbić jajka i wszystkie składniki starannie utrzeć na jednolitą masę. Dodać kaszę wymieszaną z porem, posiekaną natkę oraz sól i pieprz do smaku. Wyrobić na jednolitą masę. Z masy serowo-gryczanej formować zgrabne kotleciki. Panierować w płatkach owsianych i smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor. Podawać z ziemniakami z wody i pomidorami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz