Kasza z gulaszem


Składniki na 4 porcje

Przygotowanie 2 godziny
Porcja 510 kcal

  • 1 i 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej
  • 1 cebula
  • 10dag boczku wędzonego
  • 1 łyżka natki
  • 3 ziemniaki
  • 1 szklanka mrożonej włoszczyzny
  • 2 jajka.

Na gulasz:
  • 70 dag łopatki wieprzowej
  • 3 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • gałka muszkatołowa
  • sos sojowy
  • 2 szklanki bulionu
  • 1/2 szklanki białego wina
  • pieprz ziołowy
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • kminek
  • gałka muszkatołowa
  • ziele angielskie
  • listek laurowy
  • 4 ziarna jałowca
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka mąki

Przygotowanie

Ziemniaki obrać, pokroić w kosteczkę. Kaszę ugotować w 3 szklankach osolonej wody. Na 10 minut przed końcem gotowania dodać ziemniaki. Boczek pokroić w kostkę, wysmażyć. Dodać posiekane włoszczyznę i cebulę, smażyć 5 minut, przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać z kaszą i natką. Wbić jajka, wymieszać. Formę z kominem wysmarować tłuszczem, napełnić kaszą. Zapiekać w 180 st. C około 40 minut.

Łopatkę pokroić w kostkę. Przesmażyć w rondlu na oleju. Oprószyć papryką, mąką i gałką, zasmażyć, zalać bulionem. Na reszcie oleju podsmażyć plastry cebuli i posiekany czosnek. Dołożyć do mięsa. Dodać wino, listek laurowy, ziele angielskie l jałowiec. Dusić około 45 minut. Na koniec przyprawić sosem sojowym, solą, pieprzem i kminkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz