Składniki na 4 porcje
Przygotowanie 2 godziny
Porcja 510 kcal
- 1 i 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej
- 1 cebula
- 10dag boczku wędzonego
- 1 łyżka natki
- 3 ziemniaki
- 1 szklanka mrożonej włoszczyzny
- 2 jajka.
Na gulasz:
- 70 dag łopatki wieprzowej
- 3 cebule
- 1 ząbek czosnku
- gałka muszkatołowa
- sos sojowy
- 2 szklanki bulionu
- 1/2 szklanki białego wina
- pieprz ziołowy
- sól
- pieprz
- słodka papryka
- kminek
- gałka muszkatołowa
- ziele angielskie
- listek laurowy
- 4 ziarna jałowca
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka mąki
Przygotowanie
Ziemniaki obrać, pokroić w kosteczkę. Kaszę ugotować w 3 szklankach osolonej wody. Na 10 minut przed końcem gotowania dodać ziemniaki. Boczek pokroić w kostkę, wysmażyć. Dodać posiekane włoszczyznę i cebulę, smażyć 5 minut, przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać z kaszą i natką. Wbić jajka, wymieszać. Formę z kominem wysmarować tłuszczem, napełnić kaszą. Zapiekać w 180 st. C około 40 minut.
Łopatkę pokroić w kostkę. Przesmażyć w rondlu na oleju. Oprószyć papryką, mąką i gałką, zasmażyć, zalać bulionem. Na reszcie oleju podsmażyć plastry cebuli i posiekany czosnek. Dołożyć do mięsa. Dodać wino, listek laurowy, ziele angielskie l jałowiec. Dusić około 45 minut. Na koniec przyprawić sosem sojowym, solą, pieprzem i kminkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz