Ciasto truskawkowe


Składniki na 16 porcji

Przygotowanie 55 minut
Porcja 280 kcal

Na biszkopt:
  • 3 jajka
  • 10 dag cukru
  • 10 dag mąki
  • 1 torebka cukru waniliowego.

Na krem:
  • 50 dag mielonego twarożku
  • 20 dag masła
  • 20 dag cukru
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 25 dag mrożonych truskawek
  • 10 dag dżemu lub konfitury truskawkowej
  • 8 świeżych truskawek do dekoracji.

Przygotowanie

Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną, lśniącą pianę. Do piany powoli dosypywać cukier i cukier waniliowy, połączyć z żółtkami. Do masy jajecznej wsypać mąkę i delikatnie wymieszać. Ciasto równomiernie rozsmarować na przykrytej papierem do pieczenia płaskiej blasze. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 °C. Piec około 10 -15 minut, jeszcze ciepły biszkopt posmarować dżemem lub konfiturą. Ciasno zwinąć w rulon, owinąć ściereczką, odłożyć do wystudzenia. W tym czasie przygotować krem. Masło utrzeć razem z cukrem oraz cukrem waniliowym na puszystą jasnokremową masę.

Stale ucierając, małymi łyżkami dodawać twarożek, wymieszać z rozmrożonymi osaczonymi truskawkami. Zimną roladę pokroić ostrym nożem na plasterki (ok. pół cm). Wyłożyć nimi miseczkę (kilka plasterków zachować do przykrycia). Do miseczki wyłożonej plasterkami rolady włożyć krem serowy z truskawkami. Wierzch wygładzić szerokim nożem, przykryć odłożonymi wcześniej plastrami rolady. Ciasto wstawić do lodówki na 4 godziny. Gotową kopułę przełożyć na talerz lub paterę, lub udekorować pokrojonymi na kawałki truskawkami. Do czasu podania kopułę przechowywać w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz