Składniki na 7 porcji
Przygotowanie 60 minut
Porcja 270 kcal
Na ciasto:
- 35 dag mąki
- 1 duże jajko
- 1 łyżka oleju
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- szczypta soli.
Na farsz:
- 20 dag pieczarek
- 1 mała cebula
- 10 dag szynki wędzonej
- 1 małe jajko
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
- 1 i 1/21 rosołu
Przygotowanie
Zrobić farsz. Cebulę obrać i drobno posiekać. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić na kawałki. Szynkę pokroić w drobną kostkę. Na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę, potem dodać do niej pieczarki i usmażyć na lekko złoty kolor. Następnie dołożyć pokrojoną szynkę i jeszcze chwilę smażyć, mieszając. Potem farsz zdjąć z ognia, schłodzić, doprawić solą i pieprzem do smaku, połączyć z jajkiem. Starannie wymieszać.
Z mąki, jajka, oleju i wody z dodatkiem szczypty soli zagnieść ciasto. Rozwałkować na bardzo cieniutki placek, podsypując stolnicę odrobiną mąki. Z placka wycinać koła, małą okrągłą foremką z karbowanym brzegiem (można użyć też filiżanki do kawy lub wąskiej szklaneczki). Na koła z ciasta nakładać małe porcje farszu i zlepiać małe pierożki. Gotować je w osolonym wrzątku. Podawać na stół w gorącym rosole.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz