Kołduny z szynka w rosole


Składniki na 7 porcji

Przygotowanie 60 minut
Porcja 270 kcal

Na ciasto:
  • 35 dag mąki
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • szczypta soli.

Na farsz:
  • 20 dag pieczarek
  • 1 mała cebula
  • 10 dag szynki wędzonej
  • 1 małe jajko
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • 1 i 1/21 rosołu

Przygotowanie

Zrobić farsz. Cebulę obrać i drobno posiekać. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić na kawałki. Szynkę pokroić w drobną kostkę. Na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę, potem dodać do niej pieczarki i usmażyć na lekko złoty kolor. Następnie dołożyć pokrojoną szynkę i jeszcze chwilę smażyć, mieszając. Potem farsz zdjąć z ognia, schłodzić, doprawić solą i pieprzem do smaku, połączyć z jajkiem. Starannie wymieszać.

Z mąki, jajka, oleju i wody z dodatkiem szczypty soli zagnieść ciasto. Rozwałkować na bardzo cieniutki placek, podsypując stolnicę odrobiną mąki. Z placka wycinać koła, małą okrągłą foremką z karbowanym brzegiem (można użyć też filiżanki do kawy lub wąskiej szklaneczki). Na koła z ciasta nakładać małe porcje farszu i zlepiać małe pierożki. Gotować je w osolonym wrzątku. Podawać na stół w gorącym rosole.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz