Kolorowe szaszłyki z indyka


Składniki na 6 porcji

  • 60 dag fileta z piersi indyczej
  • 1,2 kg żeberek
  • 3 cebule
  • po 1 żółtej i czerwonej papryce
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka mięty
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 50 dag jogurtu naturalnego
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/2 opakowania przyprawy do kurczaka po azjatycku
  • 8 łyżek oleju
  • 6 dag masła ziołowego
  • 6 podpłomyków

Przygotowanie

Mięso indycze opłukać, pokroić w dużą kostkę. Oczyścić paprykę i również pokroić w dużą kostkę. Cebulę pokroić na cząstki. Przygotowane składniki ponadziewać na przemian na drewniane patyczki do szaszłyków (aby patyczki nie przypalały się podczas pieczenia, trzeba je uprzednio moczyć przez 2 godziny w zimnej wodzie). Żeberka opłukać i pokroić na porcje Przygotować sos: miętę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Oba składniki wymieszać z jogurtem, sokiem i skórką cytrynową.

Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec skropić dokładnie oliwą. Mięso ułożyć na grillu. Opiekać około 35 minut. Po 15 minutach dołożyć szaszłyki. Olej wymieszać z przyprawą do kurczaka i na 8 minut przed końcem pieczenia posmarować nią żeberka i szaszłyki, posolić. Do końca pieczenia smarować przyprawą jeszcze kilka razy. Podpłomyki podzielić na ćwiartki. Posmarować je masłem ziołowym i piec na grillu na złoto. Razem z sosem podawać jako dodatek do mięs.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz