Składniki na 6 porcji
- 60 dag fileta z piersi indyczej
- 1,2 kg żeberek
- 3 cebule
- po 1 żółtej i czerwonej papryce
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 pęczka mięty
- 1 łyżka soku z cytryny
- 50 dag jogurtu naturalnego
- skórka otarta z 1/2 cytryny
- sól
- pieprz
- 1 łyżka oliwy
- 1/2 opakowania przyprawy do kurczaka po azjatycku
- 8 łyżek oleju
- 6 dag masła ziołowego
- 6 podpłomyków
Przygotowanie
Mięso indycze opłukać, pokroić w dużą kostkę. Oczyścić paprykę i również pokroić w dużą kostkę. Cebulę pokroić na cząstki. Przygotowane składniki ponadziewać na przemian na drewniane patyczki do szaszłyków (aby patyczki nie przypalały się podczas pieczenia, trzeba je uprzednio moczyć przez 2 godziny w zimnej wodzie). Żeberka opłukać i pokroić na porcje Przygotować sos: miętę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Oba składniki wymieszać z jogurtem, sokiem i skórką cytrynową.
Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec skropić dokładnie oliwą. Mięso ułożyć na grillu. Opiekać około 35 minut. Po 15 minutach dołożyć szaszłyki. Olej wymieszać z przyprawą do kurczaka i na 8 minut przed końcem pieczenia posmarować nią żeberka i szaszłyki, posolić. Do końca pieczenia smarować przyprawą jeszcze kilka razy. Podpłomyki podzielić na ćwiartki. Posmarować je masłem ziołowym i piec na grillu na złoto. Razem z sosem podawać jako dodatek do mięs.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz