Drobiowe szaszłyki


Składniki na 4 porcje

Przygotowanie 40 minut
Porcja 410 kcal

  • 4 pojedyncze filety z piersi kurczaka
  • 1 łyżeczka powideł śliwkowych
  • 1 łyżka ketchupu
  • 1 średnia czerwona papryka
  • 1 średnia zielona papryka
  • 4 małe pomidory
  • 1 łyżeczka Vegety
  • olej do smażenia
  • 8 patyczków do szaszłyków

Przygotowanie

Filety z piersi kurczaka opłukać, osuszyć, pokroić w paski. Ketchup wymieszać w miseczce z powidłami i vegetą. Przygotowaną marynatą posmarować paski mięsa. Odstawić na 10 minut. W tym czasie papryki umyć, wyjąć gniazda nasienne i pokroić w dużą kostkę. Pomidory przeciąć na połówki. Na patyczki do szaszłyków nadziewać faliście paski mięsa. Między każdym przepięciem nadziewać na patyczek paprykę w innym kolorze.

Tak przygotowane do smażenia szaszłyki posmarować z wierzchu delikatnie olejem. Na patelni rozgrzać olej. Układać na nim szaszłyki i smażyć ze wszystkich stron. Miejsca przecięcia pomidorów oprószyć Vegetą i posmarować olejem. Szybko podsmażać na patelni, aż skórka się zmarszczy. Gotowe szaszłyki podawać z usmażonymi pomidorami. Takie szaszłyki wraz z pomidorami można również upiec na grillu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz