Składniki na 4 porcje
Przygotowanie 40 minut
Porcja 410 kcal
- 4 pojedyncze filety z piersi kurczaka
- 1 łyżeczka powideł śliwkowych
- 1 łyżka ketchupu
- 1 średnia czerwona papryka
- 1 średnia zielona papryka
- 4 małe pomidory
- 1 łyżeczka Vegety
- olej do smażenia
- 8 patyczków do szaszłyków
Przygotowanie
Filety z piersi kurczaka opłukać, osuszyć, pokroić w paski. Ketchup wymieszać w miseczce z powidłami i vegetą. Przygotowaną marynatą posmarować paski mięsa. Odstawić na 10 minut. W tym czasie papryki umyć, wyjąć gniazda nasienne i pokroić w dużą kostkę. Pomidory przeciąć na połówki. Na patyczki do szaszłyków nadziewać faliście paski mięsa. Między każdym przepięciem nadziewać na patyczek paprykę w innym kolorze.
Tak przygotowane do smażenia szaszłyki posmarować z wierzchu delikatnie olejem. Na patelni rozgrzać olej. Układać na nim szaszłyki i smażyć ze wszystkich stron. Miejsca przecięcia pomidorów oprószyć Vegetą i posmarować olejem. Szybko podsmażać na patelni, aż skórka się zmarszczy. Gotowe szaszłyki podawać z usmażonymi pomidorami. Takie szaszłyki wraz z pomidorami można również upiec na grillu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz