Składniki na 12 porcji
Przygotowanie: 50 minut
Porcja 145 kcal
Na biszkopt:
- 4 jajka
- po 6 łyżek mąki pszennej i ziemniaczanej
- 4 łyżki cukru -pół łyżeczki proszku do pieczenia
Na krem:
- 25 dag mielonego chudego twarogu
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżeczki żelatyny
- 4 mandarynki
Przygotowanie
Białka ubij z cukrem, połącz z żółtkami. Obydwie mąki przesiej z proszkiem do pieczenia. Porcjami dosypuj do masy, delikatnie mieszając. Ciasto przelej do tortownicy wyłożonej pergaminem. Piecz 25 min w temp. 200 st. Wystudź, rozetnij na dwa placki.
Żelatynę namocz, odstaw na kilka minut. Twaróg utrzyj z cukrem i mlekiem. Spęczniałą żelatynę rozpuść, podgrzewając na bardzo małym ogniu. Połącz z masą serową, delikatnie mieszając. Spodni placek umieść w tortownicy. Rozłóż cząstki mandarynek. Rozsmaruj na nich 2/3 kremu. Przykryj drugim plackiem i posmaruj resztą kremu. Ciasto pokrój, udekoruj cząsteczkami mandarynek i ewentualnie posyp posiekanymi pistacjami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz