Krajanka z mandarynkami


Składniki na 12 porcji

Przygotowanie: 50 minut
Porcja 145 kcal

Na biszkopt:
  • 4 jajka
  • po 6 łyżek mąki pszennej i ziemniaczanej
  • 4 łyżki cukru -pół łyżeczki proszku do pieczenia

Na krem:
  • 25 dag mielonego chudego twarogu
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 4 mandarynki

Przygotowanie

Białka ubij z cukrem, połącz z żółtkami. Obydwie mąki przesiej z proszkiem do pieczenia. Porcjami dosypuj do masy, delikatnie mieszając. Ciasto przelej do tortownicy wyłożonej pergaminem. Piecz 25 min w temp. 200 st. Wystudź, rozetnij na dwa placki.

Żelatynę namocz, odstaw na kilka minut. Twaróg utrzyj z cukrem i mlekiem. Spęczniałą żelatynę rozpuść, podgrzewając na bardzo małym ogniu. Połącz z masą serową, delikatnie mieszając. Spodni placek umieść w tortownicy. Rozłóż cząstki mandarynek. Rozsmaruj na nich 2/3 kremu. Przykryj drugim plackiem i posmaruj resztą kremu. Ciasto pokrój, udekoruj cząsteczkami mandarynek i ewentualnie posyp posiekanymi pistacjami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz