Składniki na 5 porcji
- 8 czerstwych kajzerek
- 3 łyżki mąki
- 10 dag szpinaku mrożonego rozdrobnionego
- 1 średnia cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanego szczypioru
- 3 jajka
- 15 dag żółtego sera
- 3 łyżki masła
- pieprz
- sól
- 10 pomidorków koktajlowych
- kilka listków bazylii do dekoracji
Szpinak rozmrozić i dokładnie odsączyć. Bułki pokroić w malutką kostkę. Cebulę i czosnek obrać i drobniutko posiekać. Kosteczki bułki wymieszać z mąką. Żółty ser zetrzeć na tarce z małymi otworami. Na rozgrzanej 1 łyżce masła zeszklić cebulę i czosnek. Następnie dodać szpinak, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Cały czas mieszając przesmażyć wszystko jeszcze chwilę. Zdjąć z ognia i przestudzić.
Do miski, w której znajduje się bułka wymieszana z mąką dodać przesmażony szpinak, natkę, szczypior, ser i jajka. Wszystko starannie razem wymieszać. W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Zwilżonymi rękami formować niewielkie kuleczki i gotować partiami we wrzątku około 15 minut będą gotowe, gdy wypłyną na wierzch. Wtedy wyjmować łyżką cedzakową na półmisek. Podawać na stół polane resztą stopionego masła, udekorowane pokrojonymi w ćwiartki pomidorkami koktajlowymi i kilkoma listkami bazylii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz