Knedle ziołowo-szpinakowe


Składniki na 5 porcji

  • 8 czerstwych kajzerek
  • 3 łyżki mąki
  • 10 dag szpinaku mrożonego rozdrobnionego
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego szczypioru
  • 3 jajka
  • 15 dag żółtego sera
  • 3 łyżki masła
  • pieprz
  • sól
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • kilka listków bazylii do dekoracji

Szpinak rozmrozić i dokładnie odsączyć. Bułki pokroić w malutką kostkę. Cebulę i czosnek obrać i drobniutko posiekać. Kosteczki bułki wymieszać z mąką. Żółty ser zetrzeć na tarce z małymi otworami. Na rozgrzanej 1 łyżce masła zeszklić cebulę i czosnek. Następnie dodać szpinak, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Cały czas mieszając przesmażyć wszystko jeszcze chwilę. Zdjąć z ognia i przestudzić.

Do miski, w której znajduje się bułka wymieszana z mąką dodać przesmażony szpinak, natkę, szczypior, ser i jajka. Wszystko starannie razem wymieszać. W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Zwilżonymi rękami formować niewielkie kuleczki i gotować partiami we wrzątku około 15 minut będą gotowe, gdy wypłyną na wierzch. Wtedy wyjmować łyżką cedzakową na półmisek. Podawać na stół polane resztą stopionego masła, udekorowane pokrojonymi w ćwiartki pomidorkami koktajlowymi i kilkoma listkami bazylii.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz