Kluski śląskie


Składniki na 5 porcji

  • 1 kg ziemniaków
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz
  • 10 dag wędzonego boczku
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki oleju

Przygotowanie

Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie. Gotowe przestudzić i przecisnąć przez praskę lub rozbić tłuczkiem. Dodać mąkę ziemniaczaną i jajka, wszystko razem dobrze zagnieść. Z ciasta uformować okrągłe kluski (żeby nie przylepiały się do rąk, obsypywać dłonie mąką pszenną). Ułożyć je na stolnicy, lekko spłaszczyć i w każdej klusce zrobić palcem niewielkie wgłębienie. W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Wrzucać kluski partiami na wrzątek, pilnując, by woda nie przestała się gotować.

Kiedy kluski wypłyną na wierzch, gotować je jeszcze przez około 5 minut. Wyjmować ostrożnie łyżką cedzakową. Cebulę obrać i pociąć w cienkie piórka. Wędzony boczek pokroić w niedużą kostkę. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę, dodać do niej boczek, pieprz oraz sól do smaku i jeszcze chwilę razem smażyć, mieszając. Tuż przed podaniem na stół ciepłe kluski okrasić gorącą cebulką z boczkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz