Składniki na 6 porcji
Przygotowanie 50 minut
Porcja 270 kcal
- 1/2 kg mielonego mięsa
- 1 czerstwa kajzerka
- 1/2 szklanki mleka
- 4 łyżki startego parmezanu
- 4 łyżki mąki
- oliwa
- zioła prowansalskie
- sól
- pieprz
- 1 cebula
- 30 dag prawdziwków (podgrzybków lub maślaków)
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 1/2 szklanki śmietany
- kilka ziaren ziela angielskiego
- koperek
Przygotowanie
Prawdziwki (podgrzybki lub maślaki) oczyścić, pokroić na kawałki, bardzo dokładnie umyć. Rozgrzać oliwę, podsmażyć pokrojoną cebulę, dodać grzyby i dusić na małym ogniu, mieszając, aż puszczą sok. Wlać bulion warzywny, dodać ziele angielskie, przyprawić solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem około 15 minut. Rozetrzeć śmietanę z resztą mąki, wlać odrobinę gorącego sosu, wymieszać, całość wlać do sosu i zagotować. Kiedy sos zgęstnieje, zdjąć garnek z ognia.
Bułkę zalać mlekiem, kiedy namięknie, odcisnąć i dodać do mięsa. Wbić jajko, wsypać parmezan i przyprawić solą, pieprzem, ziołami i wyrobić. Formować klopsiki, obtaczać w mące i obsmażyć. Klopsiki przełożyć do sosu i podgrzewać chwilę. Podawać z kaszą gryczaną, jęczmienną lub kluskami śląskimi, posypane koperkiem. Z dodatkiem surówki z pomidorów, zielonej sałaty lub mizerii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz