Kieszonki z dynią


Składniki na 4 porcje

Przygotowanie 30 minut
Porcja 470 kcal

  • 2 podwójne filety z piersi kurczaka
  • 4 małe ziołowe serki topione
  • 25-30 dag marynowanej dyni
  • 80 dag brokułów
  • kawałek korzenia imbiru (2-3 cm)
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie

Brokuły dokładnie oczyścić, opłukać, podzielić na duże różyczki. W garnku zagotować lekko posoloną wodę, włożyć brokuły, poczekać, aż woda ponownie zawrze, po czym zmniejszyć płomień i gotować bez przykrycia jeszcze przez 7-10 minut. Dynię przełożyć na sitko i pozostawić, aby dobrze ociekła z zalewy. Imbir obrać, drobno zetrzeć, najlepiej łyżeczką do herbaty. Mięso umyć, osuszyć. Filety przekroje wzdłuż. Każdy kawałek mięsa naciąć, tak aby powstała głęboka kieszeń, w środku i na zewnątrz lekko oprószyć solą i pieprzem. Serek topiony utrzeć z imbirem.

Pastą posmarować środki kieszonek, napełnić marynowaną dynią (dynię można zastąpić ananasem z puszki, ale wtedy lepszym dodatkiem będzie serek topiony z szynką). Otwory spiąć wykałaczkami. Na patelni rozgrzać olej. Włożyć przygotowane kieszonki i smażyć na złoty kolor z obu stron. Ugotowane brokuły odcedzić, bardzo dokładnie osaczyć na durszlaku. Kieszonki przełożyć na półmisek, obłożyć różyczkami brokułów. Podawać bezpośrednio po przyrządzeniu, najlepiej z ziemniakami z wody albo ryżem ugotowanym na sypko.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz