Składniki na 6 porcji
Przygotowanie 90 minut
Porcja 560 kcal
- 1 kg karkówki bez kości
- 2 duże czerwone papryki
- 80 dag pieczarek
- 3 duże cebule
- 400 ml słodkiej śmietanki
- 1 łyżeczka pikantnej przyprawy do grilla
- majeranek
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Karkówkę opłukać, osuszyć, pokroić w paski. Cebulę obrać, pociąć w plasterki. Pieczarki oczyścić, pokroić. Z papryk usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski. Na patelni rozgrzać tłuszcz, podsmażyć mięso, posypać przyprawą do grilla. Zabrać z patelni. Na tym samym, tłuszczu podsmażyć pieczarki, potem cebulę i paprykę. Przyprawić solą, pieprzem i majerankiem. Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć połowę pieczarek.
Przykryć mięsem. Na nim położyć warstwę cebuli z papryką. Przykryć pozostałymi pieczarkami. Śmietanę przyprawić solą, pieprzem i odrobiną majeranku. Zalać nią składniki zapiekanki. Następnie wstawić do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i zapiekać 50 min. Gotową potrawę podawać z pieczywem. Dobrym dodatkiem do niej będzie sałatka z kwaszonych ogórków, pomidorów i cebuli skropiona oliwą oraz odrobiną octu winnego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz