Karkówka z pieca


Składniki na 6 porcji

Przygotowanie 90 minut
Porcja 560 kcal

  • 1 kg karkówki bez kości
  • 2 duże czerwone papryki
  • 80 dag pieczarek
  • 3 duże cebule
  • 400 ml słodkiej śmietanki
  • 1 łyżeczka pikantnej przyprawy do grilla
  • majeranek
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Karkówkę opłukać, osuszyć, pokroić w paski. Cebulę obrać, pociąć w plasterki. Pieczarki oczyścić, pokroić. Z papryk usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski. Na patelni rozgrzać tłuszcz, podsmażyć mięso, posypać przyprawą do grilla. Zabrać z patelni. Na tym samym, tłuszczu podsmażyć pieczarki, potem cebulę i paprykę. Przyprawić solą, pieprzem i majerankiem. Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć połowę pieczarek.

Przykryć mięsem. Na nim położyć warstwę cebuli z papryką. Przykryć pozostałymi pieczarkami. Śmietanę przyprawić solą, pieprzem i odrobiną majeranku. Zalać nią składniki zapiekanki. Następnie wstawić do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i zapiekać 50 min. Gotową potrawę podawać z pieczywem. Dobrym dodatkiem do niej będzie sałatka z kwaszonych ogórków, pomidorów i cebuli skropiona oliwą oraz odrobiną octu winnego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz