Składniki na 4 porcje
Przygotowanie 35 minut
Porcja 430 kcal
- 8 grubych plastrów karkówki
- 3 łyżki płynnego miodu
- 1 cytryna
- 2 - 3 cm świeżego korzenia imbiru
- 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 2 łyżki oleju do smażenia
- 2 łyżki masła
- 3 brzoskwinie (poza sezonem świeże można zastąpić owocami z puszki lub kompotu)
Przygotowanie
Przygotować marynatę: cytrynę sparzyć wrzącą wodą. Otrzeć skórkę, z miąższu wycisnąć sok, odrzucając gorzkie w smaku pestki i resztki miąższu. Imbir starannie obrać, drobniutko posiekać lub zetrzeć na tarce o małych otworach. Miód wymieszać z sokiem i otartą skórką cytrynową. Dodać sos sojowy oraz starty imbir. Plastry karkówki dobrze opłukać, osuszyć, przełożyć do miski. Polać przygotowaną marynatą, przemieszać. Naczynie szczelnie przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny.
Na patelni rozgrzać olej. Zamarynowane plastry karkówki smażyć na rumiano z obu stron. Mięso zdjąć z ognia, trzymać w cieple (najlepiej w lekko rozgrzanym piekarniku lub zawinięte w folię aluminiową). Brzoskwinie pociąć na cząstki i włożyć na patelnię. Dodać masło oraz marynatę, która nie została wchłonięta przez mięso. Poczekać, aż całość zawrze, po czym zmniejszyć płomień i gotować jeszcze 1 - 2 minuty. Na ogrzane talerze przełożyć mięso, obłożyć je brzoskwiniami, polać sosem. Podawać z kaszką kuskus lub ryżem ugotowanym na sypko.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz