Składniki na 4 porcje
Przygotowanie 35 minut
Porcja 530 kcal
- 8 plastrów chudej karkówki
- 2 łyżki płynnego miodu
- 1/2 łyżeczki startego korzenia imbiru
- 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
- 4 brzoskwinie (mogą być z puszki)
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Mięso umyć, osuszyć, leciutko rozbić tłuczkiem. Miód wlać do miski, dodać starty imbir i sos sojowy, dokładnie wymieszać. Do tej marynaty włożyć plastry mięsa tak, żeby pokryła je całe. Odstawić w chłodne miejsce na około 10 minut. Po tym czasie mięso wyjąć z marynaty i osaczyć. Na dużej patelni (a najlepiej w woku) rozgrzać olej i smażyć na nim plastry karkówki ze wszystkich stron.
Gdy mięso będzie już prawie gotowe, na patelnię dołożyć ćwiartki brzoskwiń. Smażyć chwilę razem z karkówką, uważając, żeby się nie rozpadły. Resztki marynaty zlać do rondelka, zagotować. Dodać masło i, wciąż mieszając, podgrzewać, aż się roztopi i połączy z marynatą. Karkówkę podawać z brzoskwiniami. Osobno, w sosjerce, sos sojowy. Dobrym dodatkiem będzie kuskus wymieszany z podsmażoną cebulką i dużą ilością natki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz