Karkówka w sosie sojowym


Składniki na 4 porcje

Przygotowanie 35 minut
Porcja 530 kcal

  • 8 plastrów chudej karkówki
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 1/2 łyżeczki startego korzenia imbiru
  • 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • 4 brzoskwinie (mogą być z puszki)
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Mięso umyć, osuszyć, leciutko rozbić tłuczkiem. Miód wlać do miski, dodać starty imbir i sos sojowy, dokładnie wymieszać. Do tej marynaty włożyć plastry mięsa tak, żeby pokryła je całe. Odstawić w chłodne miejsce na około 10 minut. Po tym czasie mięso wyjąć z marynaty i osaczyć. Na dużej patelni (a najlepiej w woku) rozgrzać olej i smażyć na nim plastry karkówki ze wszystkich stron.

Gdy mięso będzie już prawie gotowe, na patelnię dołożyć ćwiartki brzoskwiń. Smażyć chwilę razem z karkówką, uważając, żeby się nie rozpadły. Resztki marynaty zlać do rondelka, zagotować. Dodać masło i, wciąż mieszając, podgrzewać, aż się roztopi i połączy z marynatą. Karkówkę podawać z brzoskwiniami. Osobno, w sosjerce, sos sojowy. Dobrym dodatkiem będzie kuskus wymieszany z podsmażoną cebulką i dużą ilością natki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz