Karkówka w sosie


Składniki na 6 porcji

Przygotowanie 80 minut
Porcja 590 kcal

  • 1,2 kg karkówki bez kości
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki ostrego ketchupu
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • Sól
  • 20 goździków

Na sos:
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • ewentualnie 1/2 szklanki śmietanki

Przygotowanie

Przygotować bejcę: miód wymieszać z musztardą. Dołożyć ketchup oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Posolić do smaku. Dalej mieszając najlepiej widelcem bardzo powoli dolewać oliwę, aż bejca uzyska konsystencję majonezu. Karkówkę opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. Równomiernie naszpikować goździkami. Następnie posmarować przygotowaną bejcą. Przykryć i odstawić na noc do lodówki. Następnego dnia umieścić w brytfance. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Po 15 minutach temperaturę zmniejszyć do 180°C i piec jeszcze 50 minut. W trakcie pieczenia karkówkę obficie skraplać gorącą wodą.

Przygotować sos do mięsa: przecedzić wywar, który powstał w czasie pieczenia karkówki. Zagotować, następnie zagęścić 1 łyżką mąki ziemniaczanej rozprowadzonej w szklance zimnej wody. Ponownie zagotować, przyprawić solą i pieprzem. Do sosu można dodać 1/2 szklanki śmietanki. Z kremówką będzie łagodniejszy, natomiast z kwaśną śmietaną uzyskasz sos o nieco ostrzejszym smaku. Podawać na stół w sosjerce. Pieczeń najlepiej będzie smakować z zieloną sałatą i ziemniakami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz