Jajka faszerowane


Składniki na 8 porcji

Przygotowanie 60 minut
Porcja 100 kcal

  • 9 jajek
  • 8 łyżek majonezu
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 łyżka pasty paprykowej lub koncentratu pomidorowego
  • kilka kropli sosu tabasco
  • sól
  • mielony biały pieprz
  • 1 łyżeczka posiekanej natki
  • 1 łyżka chrzanu
  • ewentualnie czarne oliwki, ogórek, zielona sałata oraz cytryna i listki ziół do dekoracji

Przygotowanie

Jajka włożyć do garnka z lekko posoloną wodą. Kiedy woda zagotuje się, zmniejszyć płomień i gotować jeszcze około 8-10 minut. Ugotowane na twardo jajka wyjąć łyżką cedzakową, zalać zimną wodą. Gdy ostygną, obrać ze skorupek, przekroić na połówki i ostrożnie wyjąć żółtka.

Żółtka utrzeć na gładką masę z majonezem. Masę podzielić na trzy równe części. Do jednej dodać musztardę, do drugiej drobniutko posiekaną natkę i chrzan, a trzecią część utrzeć z pastą paprykową oraz sosem tabasco. Każdą z mas przyprawić do smaku solą oraz pieprzem. Masy przełożyć do osobnych szprycerek z końcówkami w kształcie gwiazdki. Wyciskać rozetki do białek, zapełniając miejsca po żółtkach. Faszerowane jajka pięknie udekorować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz