Składniki na 8 porcji
Przygotowanie 60 minut
Porcja 100 kcal
- 9 jajek
- 8 łyżek majonezu
- 2 łyżki musztardy
- 1 łyżka pasty paprykowej lub koncentratu pomidorowego
- kilka kropli sosu tabasco
- sól
- mielony biały pieprz
- 1 łyżeczka posiekanej natki
- 1 łyżka chrzanu
- ewentualnie czarne oliwki, ogórek, zielona sałata oraz cytryna i listki ziół do dekoracji
Przygotowanie
Jajka włożyć do garnka z lekko posoloną wodą. Kiedy woda zagotuje się, zmniejszyć płomień i gotować jeszcze około 8-10 minut. Ugotowane na twardo jajka wyjąć łyżką cedzakową, zalać zimną wodą. Gdy ostygną, obrać ze skorupek, przekroić na połówki i ostrożnie wyjąć żółtka.
Żółtka utrzeć na gładką masę z majonezem. Masę podzielić na trzy równe części. Do jednej dodać musztardę, do drugiej drobniutko posiekaną natkę i chrzan, a trzecią część utrzeć z pastą paprykową oraz sosem tabasco. Każdą z mas przyprawić do smaku solą oraz pieprzem. Masy przełożyć do osobnych szprycerek z końcówkami w kształcie gwiazdki. Wyciskać rozetki do białek, zapełniając miejsca po żółtkach. Faszerowane jajka pięknie udekorować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz