Jabłka jak z raju


Składniki na 2 porcje

Przygotowanie 15 minut
Porcja 230 kcal

  • 3 łodygi selera naciowego
  • 2 łyżki orzechów włoskich
  • 2 duże czerwone jabłka tej samej wielkości z błyszczącą skórką
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka bardzo gęstego naturalnego jogurtu
  • kilka kropli soku z cytryny
  • szczypta cukru

Przygotowanie

Łodygi selera oczyścić, następnie wraz z jabłkami bardzo dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Starannie wysuszyć papierowym ręcznikiem. Seler pokroić w plasterki. Orzechy włoskie pokruszyć palcami na dość duże kawałki. Z obu jabłek ostrym nożem ściąć wierzchy. Wydrążyć gniazda nasienne, wyrzucić. Następnie łyżeczką ostrożnie wydrążyć miąższ, pozostawiając przy skórce około 1 centrymetową warstwę.

Miąższ i wierzchy jabłek wraz ze skórką pokroić w kostkę. Majonez wymieszać z jogurtem i sokiem z cytryny. Doprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru. Seler, orzechy i kostki jabłka przełożyć do miseczki, polać przygotowanym sosem majonezowym, wymieszać. Gotową sałatkę nakładać do wydrążonych jabłek i podawać na stół.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz