Składniki na 2 porcje
Przygotowanie 15 minut
Porcja 230 kcal
- 3 łodygi selera naciowego
- 2 łyżki orzechów włoskich
- 2 duże czerwone jabłka tej samej wielkości z błyszczącą skórką
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka bardzo gęstego naturalnego jogurtu
- kilka kropli soku z cytryny
- szczypta cukru
Przygotowanie
Łodygi selera oczyścić, następnie wraz z jabłkami bardzo dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Starannie wysuszyć papierowym ręcznikiem. Seler pokroić w plasterki. Orzechy włoskie pokruszyć palcami na dość duże kawałki. Z obu jabłek ostrym nożem ściąć wierzchy. Wydrążyć gniazda nasienne, wyrzucić. Następnie łyżeczką ostrożnie wydrążyć miąższ, pozostawiając przy skórce około 1 centrymetową warstwę.
Miąższ i wierzchy jabłek wraz ze skórką pokroić w kostkę. Majonez wymieszać z jogurtem i sokiem z cytryny. Doprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru. Seler, orzechy i kostki jabłka przełożyć do miseczki, polać przygotowanym sosem majonezowym, wymieszać. Gotową sałatkę nakładać do wydrążonych jabłek i podawać na stół.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz