Składniki na 8 porcji
Przygotowanie 40 minut
Porcja 570 kcal
- 5 dag suszonych pomidorów marynowanych w oliwie
- 125 g mozzarelli (mała kulka)
- 8 cienkich sznycli schabowych
- sól
- pieprz
- 1 słoiczek bazyliowego pesto
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 50 dag krojonych pomidorów z puszki
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka suszonych ziół włoskich
- olej do smażenia
- szczypta cukru
Przygotowanie
Pomidory suszone osaczyć z zalewy i posiekać. Mozzarellę osaczyć i zetrzeć na grubej tarce. Mięso opłukać, dokładnie osuszyć, lekko rozbić tłuczkiem. Każdy kotlecik oprószyć solą i pieprzem. Posmarować z jednej strony warstwą bazyliowego pesto, posypać posiekanymi suszonymi pomidorami i startą mozzarellą. Każdy kotlecik zwinąć w zgrabną roladkę, spiąć wykałaczką. Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim roladki, obracając, około 10 minut.
Cebulę i czosnek obrać i posiekać. W rondlu rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę i czosnek. Następnie zalać pomidorami z puszki i wrzącym bulionem. Wymieszać i gotować 5 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem, ziołami włoskimi i szczyptą cukru. Do sosu włożyć roladki, podgrzać. Podawać z makaronem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz