Involtini w pomidorach


Składniki na 8 porcji

Przygotowanie 40 minut
Porcja 570 kcal

  • 5 dag suszonych pomidorów marynowanych w oliwie
  • 125 g mozzarelli (mała kulka)
  • 8 cienkich sznycli schabowych
  • sól
  • pieprz
  • 1 słoiczek bazyliowego pesto
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 dag krojonych pomidorów z puszki
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka suszonych ziół włoskich
  • olej do smażenia
  • szczypta cukru

Przygotowanie

Pomidory suszone osaczyć z zalewy i posiekać. Mozzarellę osaczyć i zetrzeć na grubej tarce. Mięso opłukać, dokładnie osuszyć, lekko rozbić tłuczkiem. Każdy kotlecik oprószyć solą i pieprzem. Posmarować z jednej strony warstwą bazyliowego pesto, posypać posiekanymi suszonymi pomidorami i startą mozzarellą. Każdy kotlecik zwinąć w zgrabną roladkę, spiąć wykałaczką. Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim roladki, obracając, około 10 minut.

Cebulę i czosnek obrać i posiekać. W rondlu rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę i czosnek. Następnie zalać pomidorami z puszki i wrzącym bulionem. Wymieszać i gotować 5 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem, ziołami włoskimi i szczyptą cukru. Do sosu włożyć roladki, podgrzać. Podawać z makaronem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz